Index Vakbarát Hírportál

Csapás az osztrák üzleteknek az oltatlanok korlátozása

2021. november 17., szerda 16:39

Katasztrofális hetek elé néz az osztrák kereskedelmi szektor az oltatlanok kitiltása miatt.

Napi harmincmillió euróval is csökkentheti az osztrák kereskedelmi szektor forgalmát az oltatlanokra kivetett kijárási korlátozás, azaz lockdown a Die Presse szerdai cikke szerint. Az osztrák lap egy egyetemi kutatásra hivatkozva emlékeztetett: az üzletek számára most jönnek a legfontosabb, a karácsony előtti hetek, a szektort pedig megrengetik az emelkedő koronavíruseset-számok, valamint az oltatlanokat érintő korlátozások, amelyek most hétfőtől léptek életbe.

Az oltatlanok csak a létfontosságú termékeket árusító üzletekbe mehetnek be, minden más kizárólag az oltottak és a gyógyultak számára elérhető. Csak ők léphetnek be például a ruhát, elektronikai cikkeket, könyveket, játékokat vagy bútorokat árusító üzletekbe.

A linzi Johannes Kepler Universität kutatói szerint a mostani korlátozások nagy csapást jelentenek a válságból éppen kilábaló kereskedelmi szektornak.

A vírushelyzet nem sok jóval kecsegteti az üzleteket. Ahogy arra a Die Presse is rámutatott, egyre több szakértő sürget teljes lockdownt Ausztriában.

Rovatok