Index Vakbarát Hírportál

Már Észtország is kerítést épít

2021. november 17., szerda 12:31

Észtország 1700 tartalékos katonát mozgósít, és előre be nem jelentett gyakorlatba kezdett, melynek keretében szögesdrótkerítést állítanak fel az orosz határ 40 kilométeres szakaszán – tudatta szerdán az észt kormány.

A kormányzati bejelentés szerint a művelet november 25-ig tart, és célja az észt haderő mozgósítási és reakcióidejének tesztelése. A rendőrség és a határőrség tájékoztatása szerint ott lesz szögesdrót, ahol a legvalószínűbb az illegális határátlépés.

„Ami Lengyelországban, Lettországban és Litvániában történik, szükségessé teszi az észt határ megerősítését” – fogalmazott Elmar Vaher, a rendőrség és a határőrség parancsnoka. A másik két balti országtól eltérően Észtországnak nincs közvetlen határa Fehéroroszországgal.

Fehéroroszországban a lengyel, a litván és a lett határnál migránsok ezrei követelik, hogy beléphessenek az Európai Unióba, amit a lengyel és a balti hatóságok megakadályoznak. Az EU szerint a fehérorosz vezetés az ellene hozott szankciókra válaszul szánt szándékkal idézett elő konfliktust a határon, és ezrével szállította a migránsokat a Közel-Keletről Minszkbe, hogy nyomást gyakoroljon az Unióra. Válaszul az EU tovább bővítette a minszki vezetés elleni szankciókat, noha a fehérorosz kormány tagadja, hogy szerepe lenne a kialakult helyzetben.

Rovatok