Index Vakbarát Hírportál

Akkora a légszennyezettség, hogy sorra állítják le az erőműveket Indiában

2021. november 17., szerda 10:29

Újdelhi környékén öt széntüzelésű hőerőművet állítottak le, hogy javuljon a levegő minősége. Emellett korlátozták a közúti forgalmat is ideiglenesen az indiai fővárosban. 

Felfüggesztették a nem alapvető árukat szállító teherautók forgalmát is, nem közlekedhetnek a fővárosban a 15, illetve 10 évesnél idősebb, benzin- és dízelüzemanyagot használó személygépkocsik sem. A hatóságok átmenetileg leállíttatták az indiai fővárosban és környékén zajló építkezéseket és épületbontásokat, írta a távirati iroda.

Korábban az újdelhi hatóságok már több vészhelyzeti intézkedést rendeltek el a légszennyezettség miatt: egyebek között döntöttek az iskolák átmeneti bezárásról, és elrendelték, hogy a kormányhivatalokban dolgozók legalább fele november 21-ig otthonról dolgozzon.

A mintegy húszmilliós indiai főváros térségét már több mint egy hete szürke, fojtó szmog fedi, a helyzetet pedig tovább rontotta, hogy a régióban a földművesek tarlót égettek, ráadásul a november eleji hindu díváli ünnep alkalmából – hatósági tilalom ellenére – tűzijátékokat is rendeztek.

Ősszel gyakorta szélcsendes az időjárás Újdelhi környékén, az alacsonyan fekvő városrészeket nem járja át a szél, a szmog pedig megreked. November egyes napjain a légszennyezettséget mérő, 500 fokozatú skálán az indiai főváros 499-es értéken állt, azaz a légszennyezettség már az egészséges embereket is fenyegette, jónak akkor minősül a levegő, ha a mutató 0 és 50 közötti értéken van.

Rovatok