Index Vakbarát Hírportál

Marx és Lenin is ott volt Engels indiai esküvőjén

2021. november 18., csütörtök 16:18

India egyes területein a mai napig népszerűek a kommunista múltat idéző egykori szereplők nevei.

India legnépesebb államában, a délnyugaton fekvő Keralában tartották a hónap elején a furcsa esküvőt, amelyről egy helyi hírportál is beszámolt. Marx, Lenin és Ho Si Minh tényleg megjelentek a szertartáson, de egyikük sem volt német, orosz vagy vietnámi állampolgár. Valamennyien a helyi kommunista párt tagjai, akik elvtársuk egybekelését ünnepelték meg egy helyi trendi szállodában. Csak a pontosság kedvéért, Lenin és Engels testvérek, míg Marx és Ho Si Minh kommunista káderek gyermekei. Valamennyien aktív tagjai az indiai kommunista pártnak, bár Marx kizárólag az esküvő kedvéért repült haza a szuperkapitalista öbölmenti Dubajból, ahol vélhetően munkát vállalt.

Rövid indiai kommunista párttörténet

Ma már furcsának tűnik számunkra, de Indiában a kommunista párt mintegy hatvan éve meghatározó politikai tényező helyi szinteken. A nagypolitikába ugyan nem igazán szóltak bele – bár 1996-ban egyszer majdnem ők adták a miniszterelnököt, ám végül mégis az ellenzéki szerepet választották, amit utólag politikai baklövésnek tartanak. 

A legrégebbi az Indiai Kommunista Párt, amelyet majdnem száz éve alapítottak.

Szerepe igazán India függetlenné válása után nőtt meg, azonban idővel kettészakadt, később pedig egyre több kisebb baloldali párt vált ki belőle. Az egyik legnagyobb pártszakadás a hatvanas években történt, amikor nemzetközi szinten is éles konfliktus támadt a szovjet és a kínai kommunisták között. Ekkor egy harmincfős csoport kivált, és marxista kommunista pártot alapított.

Később további pártszakadások tarkították az indiai kommunista mozgalmat, alakultak szélsőbalos maoista irányzatok is a már meglévő marxista–leninista vonal mellett. Végül a marxista Indiai Kommunista Párt profitált  ebből a helyzetből, mert

míg 1977-ben alig százezer tagja volt, 2018-ra már több mint egymillió követője lett.

Nyugat-Bengál szövetségi államot 34 évig, 1977 és 2011 között gyakorlatilag a marxista Indiai Kommunista Párt irányította, még a főminisztert is ők adták. Tripura államban pedig 25 éven át uralták a belpolitikai életet, Keralában négyszer kommunista párti volt az államot irányító főminiszter. Tamil Nadu állam vezetője jelenleg K. M. Stalin néven igazgatja az ország ügyeit, apja a szovjet diktátor halálakor döntött úgy, hogy fia viselje a nevét.

De ebben a déli indiai államban találkozhatunk még kacifántosabb nevekkel is. Mivel a hidegháború idején India inkább a Szovjetunióhoz húzott Pekinggel és Washingtonnal szemben, a baloldali pártok népszerűsége még ma is komoly, különösen délen. 

Tamil Nadu államban egy helyi kommunista vezető büszkén meséli az Al Jazeera tudósítójának, hogy elsőszülött fia a Szovjetunió felbomlásakor látta meg a napvilágot, ám ő úgy vélte, hogy a kommunizmus nem múlhat el, ezért fiának a Kommunizmus nevet választotta. A második és a harmadik fiú pedig a Leninizmus, illetve a Szocializmus névre hallgat. Bár elismeri, hogy akadtak gondok a gyerekek nevével, mert egyszer nem akarták felvenni Kommunizmust a helyi gyerekkórházba, mondván, ilyen név nem létezik. Lelkendezve meséli, hogy mindhárman már a húszas éveikben járnak, és tagjai a helyi kommunista alapszervezetnek. Leninizmus a fiát pedig Karl Marxról nevezte el.

Ezekben az államokban sokfelé láthatók a kommunizmus ismert sarló-kalapácsos emblémái. Egyáltalán nem ritka, hogy az elkötelezett párttagok olyan nevet választanak gyermeküknek, mint például Csehszlovákia, Trockij, Vietnám, Moszkva, vagy feltűnik néha az egykori vezető kommunista pártlap, a Pravda is mint keresztnév. 

(Borítókép: Friedrich Engels és menyasszonya, valamint  Marx, Lenin és Ho Si Minh a délnyugaton fekvő Keralában tartott esküvői szertartáson 2021. november 14-én. Fotó: Viju Vazhakalla / AFP)

Rovatok