Index Vakbarát Hírportál

Keményebben körmére nézne az Európai Bizottság az erdőirtásban érdekelt cégeknek

2021. november 18., csütörtök 10:54

Az Európai Bizottság új javaslatokat fogadott el az erdőirtás megállítására, a fenntartható hulladékgazdálkodás megújítására, valamint a talaj védelmére – jelentette be a brüsszeli testület. Az erdőirtás megfékezését célzó javaslatában az Európai Bizottság azt kívánja biztosítani, hogy az Európai Unió piacain csakis olyan termékeket kínálhassanak eladásra, amelyek előállítása nem járult hozzá az erdők pusztulásához.

A rendelet kötelező átvilágítást ír majd elő azon cégek számára, amelyek a mezőgazdasági terjeszkedést igénylő árukat, köztük a szóját, a marhahúst, a pálmaolajat, a kakaót és kávét, valamint az ezekből készített termékeket kívánják forgalomba hozni az EU piacán.

Az erdőirtásmentes termékek fogyasztásának előmozdításával az új szabályok várhatóan visszaszorítják az üvegházhatású gázok kibocsátását és a biológiai sokféleség csökkenését, valamint pozitív hatással lesznek a helyi közösségekre, amelyek nagymértékben támaszkodnak az erdei ökoszisztémákra – közölték.

Az EU-n belüli hulladékszállítás megkönnyítését, valamint az unión kívüli országokba tartó illegális hulladékexporttal kapcsolatos kihívások kezelését célzó javaslatában az uniós bizottság a szennyezésmentességre irányuló törekvéseket valósítja meg. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamai közé nem tartozó országokba irányuló hulladékexportot korlátozni kívánja, és csakis akkor engedélyezi, ha a célországok képesek fenntartható és környezetbarát módon kezelni a hulladékot. Az OECD-országokba irányuló hulladékszállítást ellenőrizni fogják, és felfüggeszthetik, ha súlyos környezeti problémákat okoznak a célországban.

Az EU-n belüli hulladékszállítás esetében az Európai Bizottság az eljárások jelentős egyszerűsítését javasolta. Fenntartja a szükséges ellenőrzési szintet, de megkönnyíti a hulladéknak a körforgásos gazdaságba történő visszatérését. Az Európai Bizottság végezetül új talajvédelmi stratégiát terjesztett elő azzal a céllal, hogy 2050-re az európai talaj mindenhol helyreálljon, ellenállóvá váljon és megfelelő védettséggel rendelkezzen. A brüsszeli testület növelni kívánja a talaj széntartalmát a mezőgazdasági területeken, javaslata fellép az elsivatagosodás ellen, segíti a leromlott minőségű földterületek helyreállítását, és biztosítja, hogy 2050-re valamennyi talaj-ökoszisztéma egészséges állapotba kerüljön.

A stratégia mozgósítja a szükséges társadalmi részvételt és pénzügyi forrásokat, elősegíti a tudásmegosztást, továbbá előmozdítja a fenntartható talajgazdálkodási gyakorlatokat és a nyomon követést, támogatva a talajjal kapcsolatos, nemzetközi szintű globális fellépésre irányuló uniós törekvéseket – számolt be az MTI.

Rovatok