Index Vakbarát Hírportál

Európa Tanács: nem maradhat tabutéma a gyermekek elleni szexuális erőszak

2021. november 18., csütörtök 16:31

Az Európa Tanács tagállamainak többet kell tenniük a gyermekek szexuális erőszakkal szembeni védelméért – jelentette ki az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke a gyermekek szexuális visszaélésekkel szembeni védelmének európai napja alkalmából kiadott nyilatkozatában csütörtökön.

Rik Daems felszólította a tagországok parlamentjeit: tegyenek az ellen, hogy a gyermekek elleni visszaélések ne számítsanak tabunak, nyilvános megtárgyalásukkal ugyanis meg lehetne előzni e cselekedeteket.

Rajtunk múlik annak biztosítása, hogy a gyermekek szabadon beszámolhassanak az őket ért visszaélésekről, hogy a társadalom egésze meghallja a hangjukat, hogy az ilyen ügyek eljussanak a rendőrséghez és az igazságszolgáltatáshoz, valamint az is, hogy segítsük a sérelmek feldolgozását 

– fogalmazott a PACE vezetője. Hozzátette: noha az Európa Tanács mind a 47 tagállama ratifikálta a gyermekek védelmére 2007-ben elfogadott lanzarote-i egyezményt, még sok a tennivaló annak biztosítására, hogy a gyermekek szexuális erőszakkal szembeni védelme valóban biztosított legyen. 

Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Rovatok