Index Vakbarát Hírportál

Levélben kéri számon az Európai Bizottság a magyar és a lengyel kormányt

2021. november 19., péntek 12:52

Ez az első, informális lépés a jogállamisági mechanizmusban, azonban azzal kapcsolatban továbbra is sok a kérdőjel, hogy a későbbiekben lesz-e hivatalos eljárás.

Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy leveleket küldjön a lengyel és a magyar kormány részére – írja két tisztviselőre hivatkozva a Politico. Ez az első informális lépés lehet abban a folyamatban, amelynek végén előfordulhat, hogy megvonják az EU-s támogatásokat a két országtól a jogállamisági problémákra hivatkozva.

A levelekben vélhetően az EU-s jog tiszteletben tartását és a bíróságok függetlenségét fogják számonkérni Lengyelországtól, Magyarországtól pedig a közbeszerzések tisztaságát, valamint az összeférhetetlenségekkel és a korrupcióval kapcsolatos kockázatokat.

A Bizottságot többször is támadták az uniós jogalkotók, aktivisták, valamint varsói és budapesti ellenzéki szereplők azért, mert nem lép föl elég határozottan a lengyel és a magyar kormány ellen. Az Európai Parlament még pert is indított a Bizottság ellen.

A varsói és a budapesti kormány ugyanakkor az Európai Unió Bíróságán támadta meg a mechanizmust, amely megvonná a támogatásokat a két országtól. A levelek annak a jelei, hogy a Bizottság kész új eszközökkel föllépni a jogállamisági problémák ellen, azonban azzal kapcsolatban továbbra is nagy a bizonytalanság, hogy a mechanizmus megmarad az informális szinten, vagy előbb-utóbb hivatalos lépésekre is sor kerül.

Rovatok