Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden visszavette az elnökséget az alelnöktől

2021. november 19., péntek 16:30 | aznap frissítve

Joe Biden amerikai elnök pénteken ideiglenesen átadta elnöki jogköreit Kamala Harris alelnöknek, mivel az elnökön altatásban rutinjellegű vastagbéltükrözést hajtottak végre – számolt be a CNN.

Az alelnök ebben az időben az irodájából fog dolgozni

– közölte Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője.

Az elnökön, aki szombaton ünnepli 79. születésnapját, a vizsgálatot a Washington melletti Bethesdában, a Walter Reed katonai kórházban hajtották végre – számolt be az MTI.

A Fehér Ház szóvivője közép-európai idő szerint péntek este jelentette be, hogy a beavatkozás megtörtént, ezt követően az elnök újból átvette jogköreit, de a kivizsgálás végéig még a kórházban marad.

Valamivel később a CNN beszámolt róla, hogy az elnök közép-európai idő szerint péntek este elhagyta a Walter Reed nemzeti katonai kórházat. Biden pénteken rutin vastagbéltükrözésen esett át. Az érzéstelenítést igénylő eljárás azt jelentette, hogy a hatalmat ideiglenesen Kamala Harris alelnökre ruházta át, aki pénteken 85 percre az első nő lett, aki átvette az elnöki hatalmat.

Az Egyesült Államokban az az eljárás, amelyet az Alkotmány is rögzít, hogy az elnöki jogköröket ideiglenesen az alelnök veszi át, ha az elnökön altatásban végeznek beavatkozást. Több alkalommal történt ilyen például George W. Bush elnöksége idején is, akkor Dick Cheney volt az alelnök.

Az amerikai alkotmány 25. módosítása pontos előírásokat tartalmaz a hatalom átruházásának módjára. Ennek megfelelően Joe Biden levelet írt a szenátus, illetve a képviselőház elnökeinek, közölve, hogy az altatás alatt nem tudja ellátni az elnöki hatásköröket, így Harrist nevezi ki ügyvivő elnöknek. A későbbiekben újabb levélben értesítette őket, hogy visszaveszi a hatásköreit.

Joe Biden péntek reggel utazott a katonai kórházba első elnöki rutinvizsgálatára – közölte Jen Psaki szóvivő. Az elnökön a legutóbbi teljes körű kivizsgálást 2019 decemberében végezték, akkor az orvosok szerint a volt alelnök „egészséges, erős” és „az elnöki feladatok ellátásához kellőképpen fitt” volt.

Joe Biden az Egyesült Államok történelmének legidősebb elnöke. Azóta folyamatos érdeklődés övezi az egészségi állapotát, amióta bejelentette, hogy indul a 2020. évi elnökválasztáson.

Kamala Harris az első nő az Egyesült Államok történetében, aki az elnöki jogköröket gyakorolta. Ő az ország 49. alelnöke, és nem csupán az első nő, aki betölti ezt a hivatalt, hanem az első fekete és ázsiai-amerikai is. Kalifornia állam főügyészeként dolgozott 2011-től 2017-ig, ezt követően az állam szenátora volt. 2020-ban jelöltette magát az elnökválasztáson, de még a demokrata előválasztás előtt visszalépett.

Joe Biden 2020-ban nevezte meg mint alelnökjelöltjét, és novemberben közösen megnyerték a választásokat. Hivatalát 2021. január 20-án foglalta el.

Rovatok