Index Vakbarát Hírportál

Legitimálhatja a tálib kormányt Németország?

2021. november 19., péntek 13:30

Németország csütörtökön először küldött magas rangú diplomatákat Kabulba azóta, hogy a tálibok három hónappal ezelőtt átvették a hatalmat Afganisztánban. 

A berlini külügyminisztérium közölte, hogy Jasper Wieck afganisztáni különmegbízott és Markus Potzel kijelölt nagykövet megbeszéléseket folytatott a tálib kormánnyal az afgán fővárosban. A megbeszélések középpontjában azok a területek álltak, ahol a gyakorlati együttműködés szükséges és lehetséges, különösen az afgán nép humanitárius helyzetével kapcsolatosan – közölte a hivatal.

A kabuli német nagykövetség személyzetét augusztus közepén menekítették ki az országból a radikális iszlamista tálibok gyors előrenyomulása közepette. A nyugati kormányok a tálibok hatalomra kerülése óta keresik a módját annak, hogyan segíthetnének a közép-ázsiai ország szenvedő lakosságnak, de el akarják kerülni a nemzetközileg el nem ismert tálib kormány támogatását.

Különös aggodalomra ad okot a nők és lányok kirekesztése a társadalomból. A tálibok az iskolalátogatást és a munkavállalást korlátozó intézkedéseket ideiglenesnek nevezték, de nincs jele annak, hogy felhagynának velük. A német diplomatákkal folytatott tárgyalások alkalmával a tálib kormány ígéretet tett arra, hogy „biztosítja a humanitárius dolgozók, köztük a női segélymunkások biztonságos és akadálytalan hozzáférését a közösségekhez és a segítségre szoruló emberekhez” – közölte a német külügyminisztérium.

A tálib tárgyalók megértést mutattak abban, hogy nemzeti szükséglet Afganisztán számára a lányok és fiúk egyenlő hozzáférése az oktatáshoz. Kifejezték elkötelezettségüket az ellenfeleik számára meghirdetett általános amnesztia mellett is – tette hozzá a tárca. Egyben megismételték korábbi ígéretüket, hogy szabad átutazást biztosítanak minden afgánnak, aki el akarja hagyni az országot. „Tudomásul vettük az ígéreteket. A további kötelezettségvállalás a végrehajtásuktól függ” – közölte a német külügyminisztérium.

A német küldöttség megköszönte Katarnak a látogatás alkalmával nyújtott támogatását. Potzel 2014 és 2016 között kabuli nagykövetként dolgozott a katari fővárosban, Dohában. Arról nincs szó, hogy a közeljövőben újra megnyitnák a kabuli német nagykövetséget.

(via MTI)

Rovatok