Index Vakbarát Hírportál

Először láttak hóbaglyot Spanyolországban

2021. november 19., péntek 22:05

Először láttak Spanyolországban hóbaglyot, ráadásul egyszerre hármat is. Az Északi-sarkkör mentén honos ragadozó madár észlelésének hírére az ibériai ország északi, valamint atlanti-óceáni partvidékén több madárfigyelő is megjelent – adta hírül az MTI.

Két hete még Kantábria tartományában találtak egy legyengült hóbaglyot. Madárkórházba vitték, de néhány órán belül elpusztult a súlyos dehidratáltság miatt.

A múlt héten a szomszédos tartomány, Asztúria két vidékén láttak egy-egy hóbaglyot. Egyet a tartomány középső részén a tengerparton, egyet pedig Asztúria legészakibb pontján, a Penas-fokon, utóbbit több alkalommal is.

A madarakról készült fényképek és videók alapján egyértelműen megállapítható volt, hogy két külön egyedről van szó. A Penas-foki példányról még azt is kiderítették, hogy hím.

Spanyol ornitológusok feltételezései szerint a sarkvidéki madarak egy hajó fedélzetén érkeztek az Atlanti-óceán északi részéről, Kanada sarkkörhöz közeli vidékeiről, és a sziklákon telepedhettek le Spanyolország északi tengerpartján, ahol rágcsálók és kisebb madarak formájában bőségesen találhatnak élelmet.

Eredetüket az elpusztult madár tollainak izotópos vizsgálata tisztázhatja.

Rovatok