Index Vakbarát Hírportál

Izrael üdvözölte, hogy London terrorszervezetté nyilvánította a Hamászt

2021. november 20., szombat 21:21

Izrael üdvözölte, a Hamász elítélte a brit kormánynak a Hamászt terrorszervezetté nyilvánító lépését – jelentette a helyi média a londoni döntés bejelentése után.

A 13-as kereskedelmi TV jelentése szerint az Egyesült Királyság pénteki, a Hamász egészét terrorszervezetté nyilvánító és a szervezet támogatását betiltó határozata komoly csapást mér az iszlamista csoportra, elsősorban pénzügyi szempontból – írja az MTI.

Az Egyesült Királyság már 2001-ben törvényen kívül helyezte a Hamász katonai szárnyát, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádokat, de politikai vezetése nem esett hasonló megítélés alá, és ez lehetővé tette a Hamásznak, hogy pénzeszközöket gyűjtsön, amelyeket olyan intézményekhez irányítottak, mint például a Gázai Iszlám Egyetem, ahol a Hamász-rakétáit és más fegyvereit fejlesztik.

A Hamász szóvivője, Hazim Kaszim haragosan reagált a döntésre, bűncselekménynek nevezte azt, amit szerinte Nagy-Britannia a palesztin nép ellen követ el. A szervezet közleményben is elítélte a lépést, mint a palesztin nép elleni brit „bűnök“ hosszú sorának egyikét.

A 13-as TV-csatorna úgy értesült, hogy Izrael hosszú ideje tárgyalt a Hamásszal szembeni tilalmak kiterjesztéséről a brit kormánnyal, de a végső áttörést Naftali Bennett izraeli és Boris Johnson brit miniszterelnök a hónap elején – a glasgow-i környezetvédelmi csúcstalálkozón – folytatott megbeszélései hozták meg.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió már korábban terrorcsoportnak minősítette a Gázai övezetet uraló, és Izrael felszámolására törekvő palesztin iszlámista Hamász szervezetet.

Rovatok