Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor betiltotta, most külföldről támogatják a magyar légiirányítók sztrájkját

2021. november 20., szombat 08:00

Több mint száz országból mintegy négyezer munkavállaló vett részt a magyar légiirányítók sztrájkjogának visszaállításáért szervezett szolidaritási akcióban. 

A Szállítási Dolgozók Európai Szövetsége Brüsszelben folytatja a harcot a magyar légiirányítók érdekeinek védelmében

– mondta Eoin Coates, a szövetség légiközlekedésért felelős részlegének vezetője. Nemrégiben zárult le az augusztus elején indított kampányuk a légiirányítók munkabeszüntetéshez való jogának visszaállításáért, miután júliusban Orbán Viktor kormányrendeletben tiltotta be a légiirányítók egyik szakszervezetének meghirdetett sztrájkját a járvánnyal összefüggő veszélyhelyzeti törvényre hivatkozva.

A három hónapig tartott külföldi szolidaritási akció során több mint száz országból 4302, szállításban dolgozó munkavállaló küldött elektronikus levelet a magyar miniszterelnöknek és kormánya más illetékes tagjainak, illetve a Hungarocontrol vezérigazgatójának, kifejezve felháborodását a sztrájkjog korlátozása miatt: 

e-mail landolt a megadott címeken, amelyekről azonban nem érkezett válasz a feladókhoz.

A magyar érdekképviselet azért akart sztrájkot hirdetni, mert nem hoztak eredményt  a Hungarocontrollal hosszú ideje zajló bértárgyalások. 

(via Népszava)

Rovatok