Index Vakbarát Hírportál

Felmentették a tüntetőket agyonlövő fiatalt, a jobboldal tapsol

2021. november 20., szombat 07:17

Minden vádpont alól felmentették Kyle Rittenhouse-t, aki 2020-ban a Wisconsin állambeli Kenosha városában történt zavargások idején agyonlőtt két fiatalt. Az ítéletet az amerikai jobboldaliak üdvözölték, a baloldal bírálta.

Minden vádpont, köztük a szándékos emberölés vádja alól is felmentették Kyle Rittenhouse-t, aki 2020-ban a Wisconsin állambeli Kenosha városában történt zavargások idején, akkor 17 évesen önszántából egy AR–15-ös félautomata gépkarabéllyal kiment védelmet biztosítani az üzleteknek, de konfliktusba került a tüntetőkkel, akik közül kettőt agyonlőtt, miután rátámadtak. Egy másikat, aki lőfegyverrel közelített felé, súlyosan megsebesített. 

Rittenhouse amúgy nem kenoshai lakos, saját állítása szerint azért utazott a városba, hogy megvédje a tüntetők pusztításától a helyieket.

Az incidens éppen a Black Lives Matter-mozgalom nyomán gyakran zavargássá fajuló tüntetéshullám idején történt, a kenoshai megmozdulást a fekete Jacob Blake „rendőr általi lebénulása” robbantotta ki. 

Rittenhouse perét Kenoshában tárgyalták, az esküdtszék három nap tanácskozás után ítélte úgy, hogy fiatal az ellene felhozott vádpontok egyikében sem bűnös. A védelem az amerikai alkotmány fegyvertartást és -viselést lehetővé tevő pontjára, illetve jogos önvédelemre hivatkozott. 

Amennyiben bűnösnek találták volna szándékos emberölés bűntettében, életfogytiglani börtönbüntetést kapott volna.

Az ítéletet, mint az várható volt, az amerikai jobboldaliak üdvözölték, a baloldal bírálta, a fekete közösségek pedig vagy kiakadtak, vagy meg se lepődtek. Rittenhouse két fehér fiatalt lőtt agyon, és az sem mellékes, hogy a történtek után úgy sétált el a rendőrök mellett, mint aki a kutyáját sétáltatja. Az ügy faji színezetet kapott, lévén hogy a Black Lives Matter-mozgalommal kapcsolatos forrongás idején történt, és vélhetően sokkal nagyobb hullámokat csapott volna, ha a tüntetők feketék. Az ügyről tágabb kontextusba helyezve itt írtunk. 

A főként a fehér munkásosztály körében zuhanó népszerűségnek örvendő Joe Biden amerikai elnök pénteken közleményt adott ki, amelyben leszögezte: kiáll az esküdtszék döntése mellett. „Az esküdtszéki rendszer működik, és ezt fenn is kell tartanunk.” Biden 2020-ban – még elnökjelöltként – nyilvánosan is a fehér szupremácia hívének nevezte Rittenhouse-t.

Az ítélet után közleményt adott ki, melyben hangsúlyozta, hogy sok más amerikaihoz hasonlóan dühös és aggodalommal teli a bírósági döntése miatt, de el kell fogadni azt, hogy az esküdtszék milyen következtetésre jutott. 

Tudom, hogy nem fogjuk egyik napról a másikra begyógyítani az ország sebeit, de továbbra is kitartok azon elkötelezettségem mellett, hogy mindent megtegyek azért, hogy minden amerikait egyenlően, tisztességesen és méltósággal kezeljenek a törvényeknek megfelelően

– tette hozzá.

(MTI/BBC/The Hill)

Rovatok