Index Vakbarát Hírportál

Botrány a bécsi tüntetésen: Heil Hitler után köpték le a fekete nőt

2021. november 21., vasárnap 10:18

Mint megírtuk, szombaton tízezrek vonultak utcára Bécsben, hogy az eddigi legszigorúbb járványügyi korlátozások ellen tüntessenek. A kijárási tilalommal és lezárásokkal járó drákói intézkedéseket a 66 százalékban átoltott Ausztriában pont a vírus rohamos terjedése indokolja, és mint tudni illik, tömegben érzi magát a legjobban a kórokozó. 

Ehhez képest alig viseltek maszkot a tüntetők, akiknek – osztrák sajtójelentések szerint – a jelentős része jobboldali csoportok és pártok hívószavára vonult utcára, sokan ráadásul Bécsen kívülről érkeztek. Ironikus, hogy a korlátozások nyomán diktatúrát kiáltó Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, Herbert Kickl beszéddel készült a tiltakozásra, de koronavírusos lett, és így otthon kellett maradnia. 

Amellett, hogy sokan a belügyminiszter és az kancellár akasztásáról, de legalábbis börtönbe vetéséről szóló kívánalmaiknak adtak hangot, az oltás- és lezárásellenesek között nemzetközi trenddé vált náci szimbolika is megjelent a tüntetéseken. A nácik rendszerét emlegető tüntetők áldozatként tekintenek magukra, és az ellenük irányuló „elnyomást” így egyenértékűnek tartják a nácik bűneivel. 

Nem véletlen tehát, hogy a korlátozásokat a náci diktatúrához hasonlítják, többek pedig sárga Dávid-csillagot viseltek ungeimpft, azaz oltatlan felirattal. 

Az osztrák rendőrség adatai szerint a szombati megmozdulás viszonylag békében zajlott le, itt-ott kellett csak intézkedni, kényszerítő eszközt bevetni a dobálás és az erőszakos megnyilvánulások miatt. Ezt igazolja az is, hogy a tüntetők töredékét állították elő.

A hatóság elbambult

Mindenre azonban nem terjedt ki a mintegy 1300 rendőr figyelme, így történhetett, hogy a különböző nézeteket egybeolvasztó vakcinaellenesség hívószavára neonácik is meglátogatták az eseményt. A rendőrség szerint ők követték el az egyik legsúlyosabb atrocitást. 

Körbevettek egy fekete nőt és egy fejkendős lányt, Heil Hitlereztek egyet, azaz az ózdi alpolgármesterhez hasolóan integettek nekik, majd leköpték őket. 

Hogy céljuk volt-e potenciálisan megfertőzni az abuzált nőt, nem tudni, de a koronavírus cseppfertőzéssel is terjed, és a köpéshez is kell annyi levegőkibocsátás, hogy a testnedv megfelelő sebességgel hagyja el a szájat. 

(Der Standard)

Rovatok