Index Vakbarát Hírportál

Öngyilkos merénylet áldozata lett egy neves újságíró

2021. november 21., vasárnap 06:22

Robbantásos, öngyilkos merénylet áldozata lett Szomáliában egy neves újságíró, aki az al-Shabaab dzsihadista csoport bírálatáról volt ismert. A férfi akkor halt meg, amikor a fővárosban, Mogadishuban egy étteremből távozott.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő mozgalom vállalta a felelősséget a támadás elkövetéséért, amelyben meghalt a mogadishui rádió igazgatója, Mohamud Guled, és megsebesült két másik ember; a szomáliai nemzeti televízió igazgatója és egy sofőr.

Abdirahman Yusuf Omar szomáliai tájékoztatási miniszterhelyettes úgy fogalmazott:„Isten áldja testvéremet, Abdiaziz Mohamud Guledet, bátor ember volt, akit a nemzet elvesztett”, írta az MTI.

Bár már 2011-ben úgy tűnt: kiűzték Mogadishuból a Shabaab fegyvereseit, azok mégis rendszeresen hajtanak végre a fővárosban terrorakciókat. A rádió igazgatója ismert volt a szomáliai biztonsági erők által elfogott gyanúsítottakkal készített interjúiról. Műsorai nagy közönséget vonzottak.

A Riporterek Határok Nélkül szervezet szerint Szomália továbbra is a legveszélyesebb ország Afrikában az újságírók számára, 2010 óta több mint 50 tollforgatót öltek meg.

Rovatok