Index Vakbarát Hírportál

Egykori orosz tengernagy nyilatkozott a rejtélyes atomtengeralattjáró katasztrófájáról

2021. november 22., hétfő 22:23

A Kurszk orosz tengeralattjáró pusztulását 2000-ben az okozta, hogy összeütközött egy NATO-tengeralattjáróval − állítja egy nyugalmazott orosz tengernagy, Vjacseszlav Popov. A nyugalmazott admirális, aki az orosz Északi Flotta parancsnoka volt a haditengerészeti gyakorlat alatt bekövetkezett katasztrófa idején, azt mondja: a NATO tengeralattjárója véletlenül ütközött neki a Kurszknak, miközben közelről követte.

Vjacseszlav Popov szerint a nyugati tengeralattjáró is megrongálódott a robbanáskor, és vészjelzést adott le a térségben. A volt tengernagy nem nevezte meg a NATO-tengeralattjárót, és elismerte, hogy nem tudja bizonyítékokkal alátámasztani az állításait.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő nem kommentálta az elmondottakat, de emlékeztetett: a hivatalos nyomozás eredménye szerint a katasztrófa oka egy elöregedett torpedó volt.

A nyugalmazott orosz tengernagyot akkoriban sokan bírálták arra hivatkozva, hogy lassan és szakszerűtlenül reagált a szerencsétlenségre. Vjacseszlav Popov korábban is beszélt az ütközésről, azonban ilyen nyíltan és részletesen még nem. Orosz médiaértesülések szerint két amerikai és egy brit tengeralattjáró is a térségben tartózkodott a szerencsétlenség időpontjában.

Az orosz Északi Flotta Kurszk tengeralattjáró cirkálója 2000. augusztus 12-én, a Barents-tengeren süllyedt el két erős robbanást követően. A hivatalos vizsgálat eredményei szerint a katasztrófa oka egy elöregedett torpedó volt, amelyen repedések keletkeztek, és ez robbanásokhoz vezetett.

A 949A Antej (NATO-besorolás szerint Oscar−2) típusú jármű ezt követően 108 méter mélyre süllyedt. A legtovább egyes haditengerészeti tisztségviselők szerint vélhetőleg napokig, a tat 9. rekeszében tartózkodó 23 tengerész maradt életben. A hivatalos nyomozás ezzel szemben azt állította, hogy valószínűleg a teljes legénység meghalt szénmonoxid-mérgezésben a robbanást követő nyolc órán belül, még mielőtt bármiféle segítség megérkezhetett volna.

Az orosz haditengerészet mentőakcióját többen kifogásolták a lassúsága miatt. Ugyancsak bírálatokra adott okot, hogy Moszkva sokáig makacsul elutasította a nyugati segítséget, amelyet sikertelen mentési kísérleteket követően egy hét múlva mégis kénytelen volt igénybe venni.

A Kurszk roncsát 2001 októberében emelték ki a vízből. A katasztrófáról film is készült, amelyet 2018-ban mutattak be.

Rovatok