Index Vakbarát Hírportál

Líbiai elnökválasztás: újabb jelölt száll ringbe

2021. november 22., hétfő 07:14

Líbia átmeneti nemzeti egységkormányának miniszterelnöke, Mohammed Dbeibah is bejelentette indulását a decemberi elnökválasztáson.

A kormányfő közkiadási programjaival vált népszerűvé. Líbiát év eleje óta átmeneti kormány és egy háromfős elnöki testület irányítja. A kabinet fő célja, hogy előkészítse a december 24-i elnökválasztást, illetve a január végére tervezett parlamenti voksolást, amelyeket az egy évtizede tartó líbiai válság lezárásaként hirdettek meg.

A tervezett elnök- és parlamenti választásokat továbbra is kétségek övezik, mivel az egymással versengő kelet- és nyugat-líbiai frakciók és politikai testületek a választások menetrendjéről és arról is vitatkoznak, hogy ki indulhat jelöltként, írta az MTI. Az induló jelöltek listáján szerepel a Líbia keleti részének tetemes hányadát ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok.

Szaif al-Iszlám Kadhafi, az egykori diktátor fia, szintén bejelentette indulási szándékát. Ellene a Nemzetközi Büntetőbíróság 2011-ben máig érvényes elfogatóparancsot adott ki, mert apja uralmának idején a gyanú szerint emberiesség elleni bűnöket követett el.

Rovatok