Index Vakbarát Hírportál

Washington: Az iráni atomlétesítmények elleni izraeli támadások fordítva sülhetnek el

2021. november 22., hétfő 11:43

Teherán a korábbi, Izraelnek tulajdonított kibertámadások után magasabb szinten állította helyre a károkat a nukleáris létesítményeiben, olyan új gépeket telepítettek a régiek helyére, amelyek sokkal gyorsabban képesek az urándúsításra – írja a Jediót Ahronót izraeli lap amerikai hírszerzői forrásokra és nemzetközi nukleáris felügyelőkre hivatkozva.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő a helyreállítási munkálatokat a Biden-kormányzat szociális reformprogramtervére utalva „build back better”-nek (jobbá építeni) nevezte az iráni nukleáris létesítmény rehabilitációs tevékenységét. 

Éppen ezért Washington színfalak mögött figyelmeztette Jeruzsálemet: 

noha a nukleáris létesítmények elleni ismétlődő támadások taktikailag valóban célt érhetnek, végső soron éppen szándékukkal ellentétes eredményhez vezetnek.

A lap úgy tudja: az izraeli tárgyalópartnerek visszautasították azt az amerikai állítást, hogy a támadások éppenséggel az atomprogram felgyorsítását segítették elő a magasabb szintű újjáépítés révén.

A témában ugyancsak értesülésekkel bíró New York Times szerint az izraeli megközelítés homlokegyenest szembe megy a jelenlegi amerikai kormányzatéval, miszerint diplomáciai úton kellene kezelni az iráni atomprogramot. 

Irán és a világ vezető hatalmai – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország – 2015-ben, több mint tíz évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról. Az egyezmény értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserében pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét.

Donald Trump volt amerikai elnök viszont 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, majd visszaállította a korábbi szankciókat is, ezért Irán a megengedettnél több urániumot kezdett előállítani.

(MTI)

Rovatok