Index Vakbarát Hírportál

Elmarasztalták Ankarát bírók fogva tartása miatt

2021. november 23., kedd 18:14

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elítélte Törökországot 426 török bíró és ügyész önkényes fogva tartása miatt a 2016-os sikertelen puccskísérletet követően. A hatóságok azzal vádolták meg az érintetteket, hogy tagjai az 1999 óta az Amerikai Egyesült Államokban élő, török származású Fethullah Gülen muszlim hitszónok nemzetközi hálózatának, amelyet Ankara terrorszervezetnek nyilvánított, és Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerint a júliusi puccskísérlet mögött állt.

Az európai bírák egyöntetűen úgy ítélték meg, hogy a török állam megsértette Az emberi jogok európai egyezménye által garantált „szabadsághoz való jogot” azzal, hogy a bírákat és ügyészeket letartóztatták, írta az MTI.

A strasbourgi testület bírái szerint ezek az önkényes fogva tartások nem „a törvény által előírt eljárásnak megfelelően” történtek, és nem voltak szükségszerűek.

Az európai bíróság emlékeztetett arra is, hogy „a jogbiztonság még nagyobb hangsúlyt kap az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadások esetében”, és ötezer euró nem vagyoni kártérítést ítélt meg valamennyi sértett számára.

A 2016-os hatalomátvételi kísérlet során a puccsistákat leszámítva csaknem 250 ember halt meg, csaknem kétezren pedig megsebesültek. Az események után átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatásban és a közigazgatásban is. Legkevesebb 140 ezer embert függesztettek fel hivatalából vagy bocsátottak el, és tízezreket vettek őrizetbe.

Rovatok