Index Vakbarát Hírportál

Hat grönlandi őslakos bepereli a dán államot egy emberkísérlet miatt

2021. november 23., kedd 13:37

Hat, ma már 70 év feletti inuit ember berepeli Dániát egy, az '50-es években lefolytatott emberkísérlet miatt.

A felperesek egy összesen 22 gyermekből álló csoport tagjai voltak, amelynek tagjait 1951-ben elszakították bennszülött családjaiktól és Dániában, dán szellemben nevelték őket. A hatóságok azt gondolták, hogy ezáltal olyan, „új típusú” grönlandi embereket nevelhetnek fel, akik elősegíthetik a terület modernizálását és példaképként állhatnak a bennszülöttek elé. 

Dániába érkezve azonban a gyermekek nem tarthatták a kapcsolatot a rokonaikkal, nyelvi nehézségeik voltak és nevelőotthonokban kellett lakniuk. Mindez értelemszerűen komoly pszichológiai nehézségeket okozott számukra. Olyannyira, hogy a gyermekek több mint fele még azelőtt meghalt, hogy megérte volna a felnőttkort. 

Néhányukat egyébként egy év után – amikor már látszott a kísérlet sikertelensége – visszavitték a grönlandi Nuukba egy árvaházba, de a családjaikkal már ők sem találkozhattak többek.  Minderről az utóbbi évtizedekig viszonylag keveset lehetett tudni. A kísérlet egyik alanya, Helene például csak 1996-ban, 52 évesen tudta meg, hogy pontosan miért ragadták el őt a családjától. Az esetről 2010-ben filmes feldolgozás is készült Dániában Eksperimentet (Kísérlet) címmel.

A hat felperes most fejenként tizenkét és fél millió millió forintnak megfelelő összegű kártérítést követel a történtek miatt. Tavaly Mette Frederiksen dán miniszterelnök hivatalosan is bocsánatot kért a kísérletben résztvevőktől. 

(via BBC)

Rovatok