Index Vakbarát Hírportál

Timmermans: Nem oldotta meg az éghajlatváltozás kérdését a glasgow-i klímacsúcs

2021. november 24., szerda 18:24

A glasgow-i klímacsúcs nem oldotta meg az éghajlatváltozás kérdését, azonban nagyfokú ambícióról tett tanúbizonyságot azzal, hogy a párizsi megállapodás törekvéseit közös célként határozta meg – állapította meg Frans Timmermans, a Zöld megállapodás végrehajtásáért felelős uniós biztos.

Timmermans, az Európai Parlament ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban rendezett 26. ülése (COP26) eredményeiről szóló uniós parlamenti vita keretében azt mondta, az értekezlet a legmagasabb szintű célokat határozta meg, például, hogy a globális felmelegedés mértéke nem haladhatja meg a másfél fokot.

A COP26-ra úgy indultunk, hogy a világ a 2,7 Celsius-fokos felmelegedés felé halad, ami túl sok, de sokkal kevesebb, mint a 3-4 Celsius-fokos felmelegedés, amely felé haladtunk a párizsi klímacsúcs idején – tette hozzá. A szén- és fosszilis tüzelőanyag-támogatások fokozatos leépítéséről szóló megegyezést sikernek minősítette, de hozzátette, hogy az eredeti célkitűzéshez – a fokozatos megszüntetéshez – hasonlítva csalódást okozott. Felhívta a figyelmet, hogy az afrikai kontinenssel történő együttműködés kulcsszerepet játszik a klímacélok elérésében.

Támogatnunk kell Afrikát az energiafelhasználás átalakításában és a természetes energiaforrások megtalálásában, illetve azok finanszírozásában

 – vélekedett. Frans Timmermans kitért arra is, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemben az Európai Unió globális vezető és hídépítő szerepet tölt be.

Éghajlat-politikai diplomáciánk, a Japánhoz, Kínához és Törökországhoz hasonló országokkal folytatott párbeszédünk hozzájárult ahhoz, hogy a főbb kibocsátók fokozzák ambicióikat. Ezen országok mindegyike ki fogja alakítani és fel fogja gyorsítani a saját zöld átállását

 – állította.

A fideszes Tóth Edina felszólalásában arról beszélt, nagy célokkal indult a COP26, de eredménye csak „törékeny” megállapodás lett. Véleménye szerint csakis közös fellépéssel lehet gyorsítani az éghajlatváltozás elleni folyamatokat. Eztán áttért a rezsikérdésre, úgy fogalmazott, hogy míg az EU a károsanyag-kibocsátás 9 százalékáért felelős, az Európai Bizottság a „legdrasztikusabb” lépéseket javasolja az uniós tagállamoknak, a gépkocsi- és lakástulajdonosokat akarja megadóztatni „klímavédelemnek álcázva a rezsiárak emelkedését.” Szerinte a globális partnerek jóval kevesebbet tesznek a környezet megóvásáért.

A jobbikos Gyöngyösi Márton csalódott a glasgow-i értekezleten elért eredmények miatt, ő felszólalásában azt mondta, hogy a klímaváltozást illetően továbbra is aggasztó belegondolni, milyen bolygót örököl a fiatal nemzedék. A klímacsúcs nem teljesítette az ahhoz fűzött eredményeket, de több tekintetben sikerült részsikereket elérni – vélte.

(via MTI)

Rovatok