Index Vakbarát Hírportál

Magyarország 700 millió forinttal segíti Jordániát

2021. november 24., szerda 12:32

Magyarország átfogó támogatást nyújt Jordánia regionális stabilizációs szerepének megőrzéséhez, annak érdekében, hogy a közel-keleti térség ne legyen újabb migrációs hullámok kiindulópontja – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ammánban, ahol jordániai kollégájával, Ajmán Szafadival találkozott.

Az újabb migrációs hullámok megakadályozása pedig csak akkor lehetséges, ha idehozzuk a segítséget, együttműködünk, és támogatást nyújtunk azon országoknak, akik helyben ellátják a menekülteket, nem használják őket politikai fegyverként, nem próbálják őket rátolni az európai kontinensre

– jelentette ki Szijjártó Péter. Hozzátette: ebből a szempontból az egyik legfontosabb térségbeli partner Jordánia, ezért Magyarország hat pontból álló támogatási programot hirdetett meg számára.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a kormány a NATO-együttműködés keretében tíz lélegeztetőgépet szállított az országba a sikeres védekezés érdekében, egy magyar-lengyel program részeként pedig 200 millió forint értékben egészségügyi berendezésekkel szereli fel a szíriai menekülteket is ellátó kórházakat.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta azt is, hogy Magyarország összesen 700 millió forinttal segíti a helyi keresztény közösségeket, részben intézményeik működtetésének, részben a menekültek ellátásának támogatása céljából. Emellett a felek szerdán megállapodást írtak alá arról, hogy a magyar kormány évente 400 felsőoktatási ösztöndíjat biztosít majd jordániai hallgatók számára, miután az eddig meglévő helyekre idén mintegy kétezren jelentkeztek.

A miniszter kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség a terrorellenes együttműködés részeként az elmúlt években 53 jordániai tiszt képzését folytatta le a robbanóeszközök elleni védelem terén, és 2022-ben újabb programot indít. Végezetül pedig aláhúzta, hogy a magyar Eximbank százmillió dolláros hitelkeretet hozott létre, így támogatva az együttműködést a két ország vállalatai között.

Végezetül bejelentette, hogy a WizzAir légitársaság december 15-től heti két járatot indít Budapestről Ammánba és Akabába is.

Rovatok