Index Vakbarát Hírportál

Megszületett a döntés, teljes lezárás jön Szlovákiában

2021. november 24., szerda 17:35

Két hétig tartó lezárást jelentettek be Szlovákiában, bezárnak az éttermek, valamint a nem létszükségletet jelentő boltok, az iskolák egyelőre nyitva maradnak – számolt be az Új Szó.

Richard Sulík gazdasági miniszter bejelenése szerint az új járványellenes intézkedéseket egy tárcavezető, Veronika Remišová kivételével az összes miniszter támogatta. A döntést tíz nap után fogják újraértékelni. Sulík hozzátette, ezt követően pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) támogatni fogja, hogy az oltottak bizonyos előnyöket élvezhessenek az oltatlanokkal szemben.

Az iskolákban egyelőre csak a kötelező tesztelést írták elő, bár a kormánykoalíció másik tagja, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) és a Család Vagyunk (Sme Rodina) miniszterei a bezárást is szorgalmazták. A Körkép úgy tudja, a regionális közegészségügyi hivatalok kezében lesz a döntés, hogy melyik oktatási intézményt zárják be a járvány függvényében.

A honvédségnek is szerepe lesz

A kormányhatározat értelmében továbbá ezer katonát mozgósít a hadsereg naponta a koronavírus elleni intézkedések hatékony érvényesítése céljából. A katonák főleg a közegészségügyi hivatalok kapacitásait erősítik meg, többen a kórházakban teljesítenek majd szolgálatot.

A kormány mintegy tízmillió antigéntesztet is rendelt, amelyeket az alkalmazottak munkahelyi tesztelésére fognak felhasználni. A költségeket uniós forrásból kezelik. Az oltatlanoknak, valamint azoknak, akik 180 napnál korábban estek át a fertőzésen, hetente negatív teszteredményt kell felmutatniuk. Az oltatlanok egy nemrégiben elfogadott törvény értelmében fizetetlen szabadságra is küldhetők.

A mostani intézkedést nem támogató Veronika Remišová Facebookon adott hangot tiltakozásának, szerinte a lezárás nem jelent érdemi megoldást a mostani helyzetben. Mint fogalmazott, megoldást a széles körű átoltottság jelentene, azonban ezek a rendelkezések nem ösztönzik az embereket a koronavírus elleni oltakozásra, mivel ugyanazok a drasztikus szigorítások vonatkoznak a beoltottakra is.

(via Új Szó, Körkép)

Rovatok