Index Vakbarát Hírportál

Fizetős lehet a műanyag zacskó Ukrajnában

2021. november 24., szerda 13:53

December 10-től Ukrajnában fizetőssé válnak a bevásárlásoknál használatos környezetszennyező műanyag zacskók − írja a Kárpáthír. A november 22-én, hétfőn nyilvánosságra hozott határozattervezet szerint fizetőssé tennék a szupermarketekben a nejlonzacskókat.

Azokról a zacskókról van szó, amelyeket a legtöbb üzletben ingyen adtak a vásárlóknak a zöldségosztályon, az ömlesztett termékeknél és a pénztárnál. Az erről szóló szavazást eredetileg november 17-re tűzték ki, végül november 24-re halasztották.

A tervezet szerint az 50 mikrométernél vastagabb falú zacskók ára darabonként 2 és 3 hrivnya (25 és 37 forint) között mozog majd.

Idén júniusban a kijevi parlament törvényt fogadott el, amely korlátozza a műanyag zacskók forgalmazását Ukrajna területén. Ez a tilalom nem vonatkozik a biológiailag lebomló műanyag zacskókra, valamint a friss hal és hús, ömlesztett termékek csomagolására szolgáló ultravékony zacskókra, amelyeknél a zacskó az elsődleges csomagolás. Ezeknek a betiltását 2023 utánra tervezik.

A tiltott műanyag zacskók forgalmazásáért 8,5 ezertől 17 ezer hrivnyáig (103 ezer forinttól 207 ezer forintig) terjedő pénzbírságot, másodszori szabálysértés esetén 34 ezer hrivnyáig (414 ezer forint) terjedő bírságot róhatnak majd ki.

Rovatok