Index Vakbarát Hírportál

Hillary Clinton antidemokratikus jövőt és kapzsi, korrupt Orbán Viktort emleget

2021. november 25., csütörtök 09:49

Válság van a demokráciában, ami már az Egyesült Államokban is kézzelfogható, hiszen a világban egyre nagyobb teret nyernek az autoriter rendszerek – nyilatkozta Hillary Clinton, a 2016-os elnökválasztás elnökjelöltje az MSNBC amerikai hírtelevíziónak. 

Szerinte ennek a folyamatnak eszköze a dezinformáció és a propaganda, továbbá az emberek algoritmusok és mesterséges intelligencia általi manipulációja csak nehezíteni fogja a harcot az antidemokratikus folyamatok ellen. 

Clinton szerint konkrétan vannak olyan emberek, akik az Egyesült Államok jelenlegi, liberális demokratikus rendszere ellen szervezkednek, az eddig elért állampolgári jogokat, kulturális és társadalmi változásokat fenyegetésnek tekintik, és ezért puccs elkövetésére is hajlandóak lennének, hogy „visszafordítsák az idő kerekét”. 

Clinton az amerikai törvényhozást megostromló Trump-rajongókra gondolt, akik szerinte nem szeretik azt a világot, melyben jelenleg élünk, és ebben egyeznek az olyan 

autokratikus vezetőkkel Oroszországtól és Törökországtól kezdve Magyarországon át Brazíliáig és sok más helyen, akiket a személyes hatalmuk, a kapzsiság és korrupció motivál. De eközben felhasználják a változástól való félelmet arra, hogy gyűlöletet szítsanak az emberek között, szorongást keltsenek bennük, és ezzel könnyen irányíthatóvá tegyék őket a demagógok és a dezinformáció által.

Rovatok