Index Vakbarát Hírportál

A Pfizer-vakcinát ajánlja az 5–11 éves gyerekeknek az EMA

2021. november 25., csütörtök 14:54

A Pfizer–BioNTech vakcináját javasolja oltásra az 5–11 éves gyerekeknek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP). A szervezet még októberben kezdte el tanulmányozni a gyártó által benyújtott dokumentumokat, mostani döntését pedig csütörtöki rendkívüli ülésén hozta meg.

A vakcinát innentől a teljes Európai Unióban, köztük Magyarországon is használhatják majd az érintett korosztályban, amennyiben az uniós tagállamok hatóságai is így döntenek. A végső döntést az Európai Bizottság fogja meghozni az ügyben.

Az EMA által közzétett közlemény szerint az 5–11 évesek számára beadható Comirnaty dózisa kisebb, mint a felnőtteké. A gyerekek ugyanis tíz mikrogrammnyit kapnak majd a felnőttek harminc mikrogrammja helyett. Az oltásból két dózist adnak be nekik, ezek felvétele között három hét az eltérés. 

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszeripari Ügynökség (FDA) még október végén engedélyezte a a Pfizer–BioNTech 5–11 éves korosztálynak fejlesztett, koronavírus elleni vakcináját. Az oltások után csak enyhe mellékhatásokat tapasztaltak a beoltottak.

Lapunk arról is beszámolt, hogy Kanadában a Janssen koronavírus elleni vakcinája teljes körű jóváhagyást kapott. Ez azt jelenti, hogy immáron nem csak vészhelyzeti alkalmazásra engedélyezett a védőoltás.

Magyarország készen áll

Magyarország készen áll az 5–11 éves gyerekek oltásának megszervezésére – olvasható a hivatalos kormányzati portálonGalgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának vezetője közölte: hazánkban elegendő Pfizer-vakcina áll rendelkezésre, a kormány pedig le is kötött újabb oltóanyagokat a gyártóval a gyerekek oltására.

Rovatok