Index Vakbarát Hírportál

Kadhafi fia nem lesz Líbia elnöke

2021. november 25., csütörtök 07:04 | aznap frissítve

Kizárták Szaif al-Iszlám Kadhafit, az egykori líbiai diktátor fiát a december 24-re kitűzött líbiai elnökválasztás jelöltjei közül. Ezt az észak-afrikai ország választási bizottsága jelezte.

A testület indoklása szerint Szaif al-Iszlám Kadhafit 2015-ben egy tripoli büntető törvényszék távollétében halálra ítélte, mert az apja, Moammer Kadhafi hatalmának megdöntésére 2011-ben zajlott felkelés alatt békés tüntetők meggyilkolására szólított fel.

A választási bizottság még két tucat jelöltet fosztott meg elnökválasztáson való indulás jogától, írta a távirati iroda. A határozat nem jogerős, fellebbezés nyújtható be ellene, így az utolsó szót az ország igazságügyi szervei mondják ki az ügyben.

Az elnökválasztáson megméretteti magát a Líbia keleti részeit ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok, Fati Basaga befolyásos volt belügyminiszter, illetve Mohammed Dbeibah, az átmeneti egységkormány miniszterelnöke is.

Líbiát az év eleje óta átmeneti kormány és egy háromfős elnöki testület irányítja. A kabinet fő célja, hogy előkészítse a december 24-i elnökválasztást, illetve a január végére tervezett parlamenti voksolást.

Rovatok