Index Vakbarát Hírportál

Putyin szerint kontraproduktívak a Belarusz elleni újabb szankciókra vonatkozó uniós tervek

2021. november 25., csütörtök 06:16

Kontraproduktívak a Belarusz elleni újabb szankciókra vonatkozó európai uniós tervek, figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnök Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, akivel telefon egyeztetett. A két vezető politikus többek között érintette a belarusz-lengyel határon kialakult menekült válságot és az ukrajnai konfliktust is.

A Belaruszt támogató ország vezetője, azt tanácsolta, hogy az Európai Unió közvetlenül tárgyaljon a rendezésről Aljakszandr Lukasenka elnök kormányával. Vladimir Putin nehezményezte, hogy a lengyel határőrök vízágyúkat, könnygázt és villanógránátokat vetettek be az illegális határátlépést megkísérlők ellen, de bízik benne, hogy Michel meg tudja győzni Varsót, hogy állítsa le a menekültek elleni erőszakot, és kerülje el a helyzet eszkalációjára alkalmas lépéseket.

Az Európai Unió a belarusz vezetőt tette felelőssé az EU keleti határán kialakult válságért, ahol mintegy hétezer, többnyire iraki kurd bevándorló tartózkodott a lengyel határ közelében sátrakban, abban a reményben, hogy uniós területre léphet. Az EU szerint Aljakszandr Lukasenka szándékosan idézte elő a helyzetet, válaszul az országa ellen bevezetett szankciókra.

Vlagyimir Putyin további aggodalmát fejezte ki a „kelet-ukrajnai feszültséget szító ukrán provokációk” miatt.

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió ismételten aggodalmát hangoztatta az Ukrajna körüli orosz csapatmozgások miatt, esetleges inváziótól tartva, amelyet Oroszország határozott cáfol. Ezzel szemben Moszkva a nyugati országokat vádolja azzal, hogy fenyegető hadgyakorlatokat hajtanak végre a határainál, egyebek mellett stratégiai bombázókkal, és a Kijevnek történő fegyverszállítással súlyosbítják a helyzetet.

Oroszország rendszeresen bírálja NATO-csapatok vezénylését határai közelébe, és az olyan országok NATO-csatlakozási törekvéseit, mint Ukrajna és Georgia, amelyeket a befolyási övezetébe tartozónak tekint.

(via MTI)

Rovatok