Index Vakbarát Hírportál

Ötnapos hosszú hétvégét tartanak Romániában

2021. november 26., péntek 16:18

Ötnapos pihenő kezdődik szombaton Romániában a közalkalmazottak számára, miután a kormány pihenőnappal kötötte össze a hétvégét a jövő heti hivatalos munkaszüneti napokkal.

A frissen hivatalba lépett bukaresti nagykoalíciós kormány pénteki ülésén döntött arról, hogy november 29-én, hétfőn a közszférában pihenőnap lesz, amelyet túlórázással, hosszabbított ügyfélfogadással kell az év végéig ledolgozni. A kormányhatározat nem érvényes a megszakítás nélküli tevékenységeket biztosító közalkalmazottak munkarendjére, valamint azokra a bírákra és ügyészekre, akiknek november 29-re kitűzött tárgyalásuk van.

Romániában 2012 óta hivatalos ünnepnapnak számít november 30-a, Szent András ünnepe, az evangéliumot a Fekete-tenger térségében hirdető apostol emléknapja. A román ortodox egyház ugyanis ezen a napon ünnepeli azt, hogy a román nép „már kétezer éve” felvette a kereszténységet. 

Másnap, december elsején pedig egy magyar szempontból kevésbé örvendetes esemény, az 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés évfordulója alkalmából tartanak nemzeti ünnepet Romániában. Ezen a gyűlésen mondták ki Erdély és a Román Királyság egyesítését. Ez utóbbi 1990 óta tartozik a hivatalos állami ünnepnapok közé Romániában. 

A Nicolae Ciucă vezette új román kormány pénteki ülésén hozott határozatával életbe léptette a járványügyi szabályok lazítását is. Ezt az esetszámok csökkenésére alapozva javasolta múlt héten a román operatív törzs.

Az új rendelkezések egy része szintén a nemzeti ünnephez kapcsolódik. Lehetővé tették, hogy a közönség részvételével tartsák meg a hagyományos katonai parádékat: az egy óránál nem hosszabb rendezvényeken Bukarestben legfeljebb négyszázan, a megyeszékhelyeken pedig legfeljebb kétszázan vehetnek részt, azzal a feltétellel, hogy a – beoltottságot vagy a fertőzésből az utóbbi fél évben történt kigyógyulást tanúsító – zöldigazolvánnyal rendelkezzenek.

Feloldották a sportesemények látogatásának tilalmát is: ezeken a lelátók kapacitásának harminc százalékát kihasználva vehet részt a védettséget tanúsító zöldigazolvánnyal rendelkező közönség. Hasonló kapacitáskorlátozások mellett újraindulhatnak a tanfolyamok és a kulturális előadások, és szabadtéri rendezvényeket is lehet majd tartani legfeljebb ezer, zöldigazolvánnyal rendelkező résztvevővel.

(via MTI) 

Rovatok