Index Vakbarát Hírportál

Kitüntettük az orosz egészségügyi minisztert

2021. november 26., péntek 17:53

A külgazdasági és külügyminiszter az átadáskor azt mondta, szerinte visszataszító, hogy sok országban a mai napig politikai és ideológiai kérdést csinálnak az oltásból.

Szijjártó Péter megköszönte Mihail Muraskónak, hogy olyan időszakban segített Magyarországnak a Szputnyik V beszerzésében, amikor még hiány volt a vakcinákból. Az már akkor is világos volt, hogy a vakcina fog életet menteni. Az is világos volt, hogy akinek először lesz vakcinája, az előbb és több emberéletet tud megmenteni – tette hozzá a magyar külügyminiszter.

Ugyancsak Obnyinszkban tartották a magyar–orosz kormányközi gazdasági bizottság ülését, amely után Szijjártó Péter arról beszélt, hogy Magyarország két életbevágó fontosságú megállapodást kötött idén Oroszországgal: az életmentő vakcinavásárlási és a fűtést biztosító gázszállítási szerződést.

Ezután bejelentette, hogy a Wizz Air légitársaság december 13-tól heti két járatot üzemeltet majd Moszkva és Debrecen között, és márciustól Budapest és Jekatyerinburg között is járni fog. December 16-án pedig magyar–orosz vasúti szállítmányozási vegyesvállalat megalapításáról írnak majd alá megállapodást, amely Magyarország irányába tereli a Kínából érkező teherszállítást, és a jelenlegi évi száz tehervonat helyett ez fog érkezni onnan. 

Közölte azt is, hogy egy orosz kozmetikai vállalat 18 milliárd forint értékű gyárat fog létesíteni Alsózsolcán 260 új munkahelyet teremtve. A jövő év végén megkezdődhet a Szputnyik V-vakcina gyártása Magyarországon,

hétfőtől pedig megkezdődik az emlékeztető oltásként sikeresen alkalmazott Szputnyik Light-vakcina hazai engedélyeztetéséről szóló eljárás.

Hozzátette, hogy jövőre létesítési szakaszába lép a Paks 2.-beruházás. Mint mondta, a nyolc igényelt engedélykérelem közül az orosz fél egyet már benyújtott.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2021. november 22-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok