Index Vakbarát Hírportál

Amerikával barátkozna Tajvan, hogy megmaradjon a béke

2021. november 26., péntek 06:49

Tajvan szélesíteni kívánja együttműködését az Amerikai Egyesült Államokkal, hogy fenntarthassa a szabadság és a demokrácia közös értékeit, és garantálhassa a békét és a stabilitást a térségben. Ezt az ázsiai ország államfője mondta amerikai diplomaták előtt.

Caj Jing-ven elnöksége alatt Tajpei jelentősen növelte a védelmi célokra szánt kiadásait, több hadi felszerelést vásárolt Washingtontól, amely ugyan hivatalos diplomáciai kapcsolatot nem tart fenn Tajvannal, de a sziget legnagyobb fegyverszállítója, írta a távirati iroda. 

Peking és Tajvan között a viszony akkor vált fagyossá, miután a tajvani elnök vezette kormányzat elutasította az „egy Kína” elvét. Peking azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Mark Takano, a szigetre látogató amerikai küldöttség vezetője azt mondta: Caj Jing-ven elnöksége alatt sokkal gyümölcsözőbbek Tajpei és Washington kapcsolatai, mint korábban. Hozzáfűzte: továbbra is rendíthetetlen elkötelezettségük a szabad és biztonságos indiai–csendes-óceáni térség iránt. Az amerikai politikus szerint Tajvan egy demokratikus sikertörténet.

Rovatok