Index Vakbarát Hírportál

Isztambulban ezrek demonstráltak a nők elleni erőszak ellen

2021. november 26., péntek 06:46

Könnygázt vetett be a török rendőrség a nők jogaiért tartott tüntetés feloszlatására Isztambulban.

A több ezres, főként nők részvételével megtartott demonstráción a török kormány lemondását követelő jelszavak is elhangzottak, összetűzésekre is sor került az aktivistákkal. A tüntetők sürgős kormányzati intézkedést követeltek a nőkkel szembeni erőszak megfékezésére, írta az MTI.

Törökország idén lépett ki a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt éppen Isztambulban elfogadott egyezményből. A török kormány azzal indokolta a lépést, hogy az egyezményt egyesek a homoszexualitás elfogadtatására akarták felhasználni. Arra is hivatkozott a kabinet, hogy az országnak már van egy hatékony törvénye az erőszak ellen.

Törökországban nemzetközi szervezetek szerint tavaly legkevesebb háromszáz nő halt meg családon belüli erőszak miatt. Az Egészségügyi Világszervezet úgy tudja, hogy a török nők csaknem negyven százalékát érte már erőszak partnere részéről, miközben az európai országokban átlagosan a nők negyede számolt be erről.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Rovatok