Index Vakbarát Hírportál

Európában is megjelent az új, dél-afrikai variáns

2021. november 26., péntek 16:01

A hírt a belga egészségügyi miniszter közölte, miután a hét elején dél-afrikai szakemberek hívták fel a figyelmet egy új, gyorsan fertőző változatra. Belgiumban és Hollandiában – az amúgy is súlyos járványhelyzet és az új mutáns miatt – mától azonnali szigorításokat vezettek be.

Dél-Afrikában a szakhatóságok először azt hitték, hogy csak egy zárt közegben történő gyors fertőzésről van szó, de közelebbi vizsgálatok azt igazolták, hogy a vírus egy teljesen új változatával állunk szemben. A variáns Dél-Afrika különböző részein terjed, és a szakemberek szerint az új variáns azért ad okot aggodalomra, mert több mint harminc mutációval rendelkezik, amelyek szokatlan mintázatba rendeződtek. Ennek következtében a variáns könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát, valamint gyorsabban terjed a fertőzés.  A BBC által idézett szakértők szerint az új változat mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredeti koronavírus-variánshoz képest, és most elsősorban azt kell vizsgálni, hogy nem tud-e valamilyen mértékben áthatolni a koronavírus ellen jelenleg használatos oltóanyagok nyújtotta védelmen.

Dél-Afrikában egyébként az embereknek csak 24 százaléka kapott két oltást. Az új variánst most B.1.1.529 kódként tartják nyilván.

Eddig Dél-Afrikában, Botswanában és egy Dél-Afrikából Hongkongba tartó turistán mutatták ki

– jelentette be a dél-afrikai egészségügyi miniszter, aki nem tudta megmondani, hogy hol regisztrálták az első esetet.

Emellett azonban már Izraelben is kimutatták egy férfin, aki Malawiból érkezett. Naftali Bennett izraeli kormányfő azt mondta, hogy nincs messze a szükségállapot elrendelése, ha lépni kell, akkor azt gyorsan, határozottan és azonnal megteszi.

A kellemetlen hírre egy sor állam jelentette be, hogy leállítja a légi közlekedést a régióval, hogy ezzel is csökkentse az új mutáns terjedését. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO bejelentette, hogy már tanulmányozzák az új variánst, egyben óvtak attól, hogy az országok kapkodva, hirtelen állítsák le ismét a légi közlekedést. Azt ígérték, hogy hamarosan hivatalos elnevezést is kap az új mutáns, illetve nyilatkoznak arról, hogy tényleg újabb, súlyos járványügyi helyzetre kell-e számítanunk. A német BioNTech cég pedig azt közölte, már tanulmányozzák, hogy a Pfizer vakcinája mennyire hatásos a most felbukkanó B.1.1.529-cel szemben.

Az Egyesült Királyság, Spanyolország, Japán és Szingapúr már jelezte, hogy a térségből érkezők számára szigorítják a karantén-előírásokat, illetve leállítják az onnan érkező légi forgalmat. Az Európai Unió is arra készül, hogy betiltja az Afrika déli részéből érkező járatok fogadását, legalábbis erre tett javaslatot az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen. 

Sajtótájékoztatóján az európai vezető már nyomatékosan kérte:

A tagállamoknak most vészfékezniük kell, de azonnal, és mindaddig fel kell függeszteniük a térséggel a légi kapcsolatokat, amíg nem tisztázódik pontosan, mekkora veszélyt jelent az új variáns. Addig pedig a legszigorúbb karanténszabályokat kell alkalmazni a fertőzőtt régióból visszatérő utasokkal szemben."

Ugyanakkor a britek és a hollandok ezekből az Afrika déli részén fekvő államokból már ideiglenes le is állították a járatok fogadását, ezek a következők:

Izrael, Franciaország, Szingapúr és Olaszország kiterjesztette a tiltást Mozambikra is.

Az Egyesült Államokban Anthony Fauci, az elnök egészségügyi főtanácsadója azt mondta a CNN-nek, hogy Washington valószínűleg gyorsan fog dönteni arról, hogy beutazási tilalmat rendeljenek-e elszámos afrikai állammal szemben az új variáns miatt.

Csehországban bejelentették, hogy szombattól senkit nem engednek be az országba, aki azt megelőzően 12 óránál hosszabb időt töltött el a fent említett államok valamelyikében.

Németország péntek éjjeltől már csak német állampolgárokat enged be Dél-Afrikából; nekik is kötelező lesz egy kéthetes karantén, még akkor is, ha be vannak oltva.

India is azonnali hatállyal szigorította az ellenőrzést és a tesztelést a Dél-Afrikából érkezettek számára.

Marokkóba sem lehet beutazni mostantól Dél-Afrikából - jelentette be az észak-afrikai arab állam külügyminisztériuma.

A spanyol kormány csak a kabinet jövő keddi ülésén dönt a dél-afrikai térségből érkező légiforgalom korlátozásáról.

(Borítókép: Covidos beteget szállítanak Brnóból Prágába 2021. november 25-én. Fotó: David W Cerny / Reuters)

Rovatok