Index Vakbarát Hírportál

Lukasenka felkeresett egy menekülttábort a lengyel határnál

2021. november 27., szombat 07:24

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök ellátogatott egy, a lengyel határhoz közeli migránsközpontba. Előző este illegális bevándorlók próbáltak meg átjutni a belarusz–lengyel határon, és lázadás történt az egyik lengyelországi befogadó táborban. Lukasenka látogatásáról a fehérorosz állami hírügynökség azt írta: a migránsok körülvették az elnököt, és tapssal üdvözölték.

Minszk szerint több száz embert költöztettek át az új központba, és ezzel csökkentették a feszültséget. Közben az elmúlt napokban több száz menekültet már hazaküldtek a hazájukba, köztük Irakba – számolt be az MTI.

Az 1994 óta hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenka rendszerét Brüsszel azzal vádolja, hogy nyár óta több ezer bevándorlót hívott országába, majd az Európai Unió keleti határai felé irányította őket, hogy ezzel torolja meg a nyugati szankciókat.

Az utóbbi hetekben Lengyelország nagyszámú migránsáradattal szembesült a Belarusszal közös határán: bár Minszk könnyű átjutást ígért Európába, az illegális bevándorlók nem tudtak átjutni a határon, a lengyel média szerint nyár óta legalább 11 ember halt meg a határ menti térségben. Egy lengyel katona pedig megsérült, amikor illegális bevándorlókat kellett megfékezni.

Rovatok