Index Vakbarát Hírportál

Ausztriában gyógyszereket is bevetnek, hogy csökkentsék a betegek számát

2021. november 27., szombat 18:59

Ausztriában december 12-ig kötelező karantén van előírva mind a beoltottak, mind a gyógyultak és természetesen az oltatlanok számára egyaránt. Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter szerint december 13-tól csak azok hagyhatják el a lakhelyüket, akik rendelkeznek koronavírus elleni védőoltással, vagy pedig átestek a fertőzésen.

Korábban már megírtuk, hogy Ausztriában kötelező karantént jelentett be a szövetségi kormány, majd mindezt azzal egészítették ki, hogy 

2022 februárjától kötelezővé teszik a koronavírus elleni védekezés érdekében a védőoltást.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár a döntést azzal indokolta, hogy Európában és ezzel együtt Ausztriában is drámaian romlik a járványhelyzet. Ezt követően Ausztriában – és számos európai nagyvárosban is – oltásellenesek tízezrei tüntettek, és csaptak össze a rendfenntartókkal, így tiltakozva az újabb és újabb járványügyi intézkedések ellen.

Mivel az utóbbi időben nemcsak Ausztriában, hanem Európában máshol is nőtt a fertőzöttek száma, az osztrák egészségügyi miniszter úgy döntött, hogy 

a magasabb kockázatú betegcsoportok számára koronavírus elleni gyógyszereket rendelnek meg – írta a Die Presse.

Az Egészségügyi Minisztérium a Merck gyógyszergyártótól 80 ezer adagnyi molnupiravirt, illetve a Pfizertől 270 ezer adagnyi paxlovidot rendelt. Mückstein elmondta, hogy a két gyógyszer jóváhagyás alatt áll, azonban bízik abban, hogy 2022 elejétől már mindenki hozzájuthat. 

Ugyanakkor az egészségügyi miniszter kiemelte, hogy a gyógyszerek nem helyettesítik a koronavírus elleni védőoltásokat.

A lezárással kapcsolatban a szakminiszter azt nyilatkozta, hogy addig kell fenntartani a zárlatot, amíg nem csökken a kórházakban kezelt koronavírusos betegek száma. Mivel a karantén alapvetően jó megoldás a kapcsolatok és a személyes érintkezések számának csökkentéséhez, ezért kénytelenek voltak meghozni ezt a döntést. A cél az, hogy 30 százalékkal csökkenjen a kontaktkapcsolatok aránya, illetve hogy minél hamarabb csökkentsék az intenzív osztályon kezelt betegek számát. Mückstein meggyőződése, hogy ennek eléréséhez elegendő a pár hetes karantén. A miniszter felszólított mindenkit, hogy minél hamarabb oltassa be magát, mert 

a 2G-szabályozás még sokáig velünk lesz.”

Susanne Raab (ÖVP) nőkért, családért, ifjúságért és integrációért felelős miniszter a védőoltást pártolja, ugyanis szerinte ezzel nemcsak magukat védhetik meg az emberek, hanem azokat is, akiket nem lehet beoltani, gondol itt a gyerekekre. 

Nem szabad hagyni, hogy a gyerekek megbetegedjenek, és kórházba kerüljenek a vírus következtében.

Különösen fontos, hogy a gyerekek óvodába vagy iskolába járhassanak, hogy ezzel is építsék és ápolják a szociális kapcsolataikat. Hozzátette: ez a szabadságunk visszaszerzésének egyetlen módja.

(Borítókép: Lisi Niesner / Reuters)

Rovatok