Index Vakbarát Hírportál

Kiszáradt folyómederben tüntettek a vízhiány miatt

2021. november 27., szombat 21:19

A vízhiány miatt törtek ki tüntetések Irán harmadik legnagyobb városában, Iszfahánban, ahol a karhatalom könnygázzal és gumibotokkal oszlatta szét a rendőrökre köveket dobáló tiltakozókat, és rengeteg résztvevőt letartóztattak.

A megmozdulást stílszerűen a régió legnagyobb folyója, a Zajánderud kiszáradt medrében tartották. A békésnek indult demonstráció azután vált erőszakossá, hogy ismeretlenek rátámadtak a vízhiány miatt két hete ülősztrájkot folytató földművesekre és felgyújtották sátraikat. A helyi földművesek megsegítését követelő aktivisták százai közül többen köveket hajigáltak a rendőrökre, egy rendőrmotort és egy mentőautót is felgyújtottak. De a rendőrök se bántak kesztyűs kézzel a demonstrálókkal, a helyi közösségi médiát elárasztották a sebesültekről készült felvételek. 

A teheráni vezetés az ötven éve nem tapasztalt aszályt hibáztatja a vízhiányért, míg a rezsim bírálói a hatóságok rossz vízgazdálkodását teszik felelőssé. A farmerek már évek óta tiltakoznak az ellen, hogy a Zajánderud vízét elvezetik más térségek ellátására, aminek a következtében földjeik kiszáradnak, így veszélybe kerül a megélhetésük. 

Ráadásul a vízvezetékek annyira használhatatlanok, hogy a helyi tisztítótelepek bezárták üzemeiket, mert félnek a berendezések meghibásodásától. Az emberek minden nap órákat állnak sorba vízért.

Júliusban szintén a vízhiány miatt Irán délkeleti részein voltak erőszakba torkolló megmozdulások, amelyekben több embert lelőttek a biztonságiak.

(via Szabad Európa Rádió)
   

Rovatok