Index Vakbarát Hírportál

Mégis kell a Pfizer, a kormány visszalép az uniós vakcinabeszerzésbe

2021. november 27., szombat 05:53

Mégis részt vesz Magyarország az Európai Unió harmadik, a Pfizer/BioNTechkel kötött vakcinavásárlási szerződésében – erősítette meg a Euronewsnak az Európai Bizottság egyik szóvivője.

A lap úgy tudja, a kormány már szeptemberben lobbizott Brüsszelben azért, hogy mégis hozzájuthassanak a Pfizer oltóanyagához annak ellenére, hogy májusban ezt még szükségtelennek tartották. A fő szempont az 5–11 év közöttiek oltása lehet, ugyanis ebben a korcsoportban más vakcina továbbra sem kapta meg a jóváhagyást. Az elmúlt hónapokban mély hallgatás övezte a kérdést.

Orbán Viktor péntek reggeli, szokásos rádióinterjújában jelentette be, hogy kevesebb mint egy napon belül érkezik az első szállítmány az 5–11 évesek körében alkalmazható oltóanyagból, amiből a kormány kétmillió adagot szerzett be. Mint ismert, ezekben az ampullákban a felnőtteknek szánt adag egyharmada van, a hatóanyag azonban megegyezik. 

Az Európai Unió legutóbbi, harmadik körös vakcinabeszerzése májusban zajlott, amiből egyedül Magyarország lépett ki. Ekkor állapodtak meg a Pfizerrel arról, hogy a tagállamok 1,8 milliárd dózist hívhatnak le 2023-ig. A gyermekek számára kifejlesztett ampulla is ennek a részlete volt, de a csomag a különféle variánsok ellen létrehozandó módosított oltóanyagokat is tartalmazta.

A Euronews úgy tudja, a magyar kormány már nem sokkal a májusi kilépés után észrevehette, hogy mégiscsak kelleni fog az uniós vakcinaszerződés, egy forrásuk szerint szeptemberben állítólag szó szerint visszakönyörögte magát a szerződésbe, így pedig most gyermek- és felnőttadagot is tud ismét rendelni Magyarország. A forrás szerint ez a folyamat amolyan „csendes Canossa-járás” volt.

Stefan De Keersmaecker szóvivő megerősítette a lapnak Magyarország újracsatlakozását, a további részleteket illetően azonban a magyar hatóságokhoz irányította őket. Keresték ezt követően az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amely azonban ismételten csak a péntek reggeli Orbán-interjút ajánlotta figyelmükbe, így többet érdemben nem tudtak meg.

(via Euronews)

Rovatok