Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter amerikai beavatkozástól tart a választásokon

2021. november 27., szombat 08:32

Magyarország kormánya úgy véli, hogy az Egyesült Államok megpróbál beavatkozni a jövő évben esedékes magyarországi választásokba, és arra törekszik, hogy leváltsák Orbán Viktor miniszterelnök jobboldali populista pártját, mert Washington neheztel Budapestre, amiért szorosan együttműködött Donald Trump volt amerikai elnökkel – írja a Financial Times.

Szijjártó Péter külügyminiszter a lapnak elmondta: arra számít, hogy be fogják vetni a Magnitsky-törvényt, amely lehetőséget ad arra, hogy szankciókat vessenek ki azokra az országokra, ahol felmerül a korrupció és az emberi jogok megsértése.

Nem a holdon élük, hanem Közép-Európában. Biztosak vagyunk benne, hogy lesznek próbálkozások az Egyesült Államok részéről. Biztosítom a magyar embereket, hogy minden illetékes szerv végzi a munkáját, hogy elhárítsuk a külső beavatkozásokat a választásokba

– közölte Szijjártó Péter.

Az Egyesült Államok nem hívta meg Magyarországot demokrácia-csúcstalálkozójára, amelyet jövőre rendeznek 110 ország részvételével. Megfigyelők szerint ennek Budapest kétes hírneve az oka, amit annak köszönhet, hogy erodálja a demokratikus alapelveket és az emberi jogokat, valamint képtelen megbirkózni az elharapódzó korrupcióval.

Magyarország az egyetlen állam az Európai Unióban, amelynek részvételét visszautasították, amit Szijjártó Péter „tiszteletlenségnek” nevezett.

Rovatok