Index Vakbarát Hírportál

Az albán kormányfő is támogatná az egyesülést Koszovóval

2021. november 29., hétfő 22:23

Az albánok zöme támogatná Koszovó és Albánia egyesülését, Belgrád szerint azonban ezzel csak növelnék a feszültséget a térségben.

Igennel szavazna Edi Rama albán miniszterelnök, ha népszavazást tartanának Albánia és Koszovó egyesüléséről, írta hétfőn az Euractiv az Exit.al albán portálra hivatkozva.

Rama erről azon a közös albán-koszovói kormányülésen beszélt, amit múlt héten tartottak Elbasan városában. A kormányfő újságírók kérdésére válaszolt, és megjegyezte, hogy nem tudja, mikor és hogyan kerülhet sor a jövőben ilyen témájú referendumra.

Az Edi Ramának feltett kérdések előzménye, hogy múlt héten Albin Kurti koszovói miniszterelnök azt nyilatkozta: igennel szavazna egy esetleges népszavazáson az egyesülésről, amennyiben az demokratikusan és békésen menne végbe.

Ez éles reakciókat váltott ki Belgrádban, Ana Brnabic szerb kormányfő közölte, Kurti nyilatkozata aláássa a régió stabilitását és biztonságát.

Az Euractiv mostani cikke szerint egyébként a koszovói vezető azt is mondta, hogy a referendum egy hosszú folyamat része lenne, ami túlmutat az ő kormánya hatáskörén.

A cikk kitér arra is, hogy az Euronews Albania felmérése szerint az albánok 80 százaléka támogatná országuk és Koszovó egyesülését.

A közös kormányülésen megállapodás született arról, hogy de facto felszámolják a határt a két ország között, lazítanak az áruszállítást érintő vizsgálatokon, és könnyítenek egymás állampolgárainak munkavállalásán, illetve letelepedésén a másik országban.

Rovatok