Index Vakbarát Hírportál

Boszniai szerb elnök: Nem azért választottak meg, hogy gyáva legyek

2021. november 29., hétfő 16:35

Nem szeretné szétrobbantani az országot, de ha a Nyugat beavatkozik, ő számíthat a „barátai” (köztük vélhetően Kína és Oroszország) támogatására – mondta Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke a Guardiannek.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a konfliktus a bosnyákok és a boszniai szerbek között. Egy november eleji ENSZ-jelentésben például már az állt, hogy polgárháború és szétesés fenyegeti az országot, mivel a szerbek ki akarnak vonulni a közös haderőből, és az utóbbi időben számos fenyegető üzenetet fogalmaztak meg a bosnyákokkal szemben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem sokkal később meg is hosszabbította a helyi békefenntartók mandátumát

Nem hiszem, hogy én lennék a rosszfiú. Szerintem nagyon is realista vagyok

– mondta most Dodik azokkal a véleményekkel kapcsolatban, amelyek szerint a cselekedetei háborúhoz vezethetnek a térségben. Hozzátette: nem fogja hagyni, hogy a londoni, washingtoni, berlini és brüsszeli reakciók megbénítsák őt, nem tart a nyugati szankcióktól.

Nem azért választottak meg, hogy gyáva legyek

– szögezte le, majd hozzátette: az EU részéről érkező szankciók mindössze arra kényszeríthetik rá, hogy a kínaiak befektetési ajánlatait fogadja el. Dodik ezt követően utalt arra is, hogy hamarosan személyesen is találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel mindig nagyon szívesen egyeztet. 

Amikor Putyinhoz megyek, ő nem követelésekkel fogad, hanem egyszerűen megkérdezi: miben segíthetek? 

– mondta, hozzátéve: eddig még sosem csalódott az orosz elnökben, és ugyanez igaz Hszi Csin-ping kínai elnökre, aki szintén segítőkészségéről biztosította őt eddigi találkozóikon.

Dodik azt is leszögezte, hogy továbbra is tiszteletben tartja az 1995-ben a bosnyákok és szerbek közt kötött daytoni békeszerződést, de azt nem szeretné, hogy „senki által meg nem választott külföldiek” új törvényeket erőltessenek rájuk. Szerinte Christian Schmidt, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője és az Európai Unió Bírósága által Boszniában kinevezett három alkotmánybíró felelős azért, hogy kiéleződött a konfliktus.

Úgy cselekszenek, mint egy bűnszövetkezet, és nem tartják tiszteletben az alkotmányos megállapodást

– vélte, majd azt is leszögezte, hogy a „barátai” a segítségére sietnek majd, ha a NATO erői beavatkoznak a térségben. Mindeközben Dodik „rosszul sikerült” viccnek nevezte azt az október 14-i kijelentését, amikor azt mondta: körbe fogják venni a laktanyákat és arra fognak kényszeríteni minden bosnyák katonát, hogy hagyja el a boszniai Szerb Köztársaság területét. 

Dodik azt is megerősítette, hogy a fenti nézeteltérések ellenére továbbra is támogatja az ország EU-hoz való csatlakozását. Ezzel kapcsolatban beszámolt arról, hogy Várhelyi Olivérrel, az Európai Unió bővítéséért felelős biztossal háromszor is találkozott a múlt héten, aki viszont arra figyelmeztette, hogy jelentős uniós forrásokat – mintegy másfél millió eurót – vonhatnak meg tőlük a közelmúltban történt fejlemények miatt. 

Mindeközben felajánlottak néhány uniós programot a számunkra, ezt értékeljük. De ha azt akarják, hogy közeledjünk egymáshoz, akkor fel kéne hagyniuk azzal, hogy feltételeket szabnak nekem 

– mondta a boszniai Szerb Köztársaság elnöke.

(via Guardian)

Rovatok