Index Vakbarát Hírportál

Megosztja a németeket a kannabisz legalizálásának terve

2021. november 29., hétfő 17:50

A németek fele támogatja, a fele elutasítja a kannabisz legalizálását. A jobboldal szerint veszélyes az új kormány törekvése.

Megosztja a németeket a kannabisz legalizálásának kérdése az Augsburger Allgemeine cikke szerint. A Civey Institut friss felmérésében a megkérdezettek 43 százaléka támogatja a szociáldemokrata–zöldpárti–liberális kormánykoalíció tervét, ugyanennyien azonban elutasítják.

Nemzedéki különbség is látható: a 18–29 év közöttiek kétharmada támogatja a legalizálást, míg a 65 év felettiek ugyanekkora hányada elutasítja, vagy nincs egyértelmű véleménye a kérdésben.

Az új német kormánykoalíció programjában szerepel a kannabisz legális és ellenőrzött értékesítésének bevezetése – felnőttek részére – engedéllyel rendelkező üzletekben. A szándék szerint ezzel ellenőrizhetnék a minőséget, valamint azt is megakadályoznák, hogy szennyezett anyagok terjedjenek, továbbá így védenék a fiatalkorúakat is.

Markus Blume, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) főtitkára bírálta a javaslatot. Úgy fogalmazott a lapnak, hogy a kannabisz továbbra is kapudrog, és Hollandia példája mutatja, hogy a laza drogpolitika a szervezett bűnözés melegágya.

Rovatok