Index Vakbarát Hírportál

Pénzügyi visszaélésekre derült fény az Európai Számvevőszéknél

2021. november 30., kedd 16:19

Miközben az a feladata az Európai Számvevőszéknek (ESZ), hogy az uniós intézmények és tagállamok költségvetését felügyeljék, a tagjai szemérmetlenül tömik a zsebeiket olyan támogatásokkal, melyekre nem jogosultak, vagy olyan tevékenységre költenek el euróezreket, amiket senki sem ellenőriz – ismerteti a francia Libération több hónapos oknyomozó munkáját.

A lap állítja: a testület 27 tagjából a koronavírus-járvány 2020-as kitörése óta többen csak papíron tartózkodnak állandó jelleggel az ESZ székhelyén, Luxemburgban, mégis felveszik a zsíros lakhatási támogatásokat, ami a fizetésük 15 százaléka.

Csakhogy mivel nem élnek Luxemburgban, de felveszik a támogatást, az utóbbi két évben több millió eurós veszteséget termeltek az uniós költségvetésnek.

Ezt az etikai vétséget az ESZ elnöke is elköveti a Népszava szemléje szerint. A gyanú szerint Lehne csak akkor jár Luxembourgban, ha kötelezően meg kell jelennie valamely ülésen, például az általa elnökölt testület plenáris ülésein, amelyeket azonban havonta kétszer tartanak meg. Időközben az ESZ-elnök Düsseldorfban politizál a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) színeiben, ami megint csak etikai vétség, hisz a számvevőszék tagjainak függetlennek kéne lenniük.

A Libération információi szerint az intézmény legalább nyolc másik tagja az elnökhöz hasonlóan csak alkalmanként van jelen Luxemburgban, köztük Pelczné Gáll Ildikó is. A volt fideszes EP-képviselő 2017 óta számvevőszéki tag.

Több ezer eurós fizetés mellett az utolsó eurócentig is lehajolnak

A fiktív címeken és az igazolatlan hiányzásokon kívül a Liberation vizsgálata egy teljes diszfunkcionális rendszert tárt fel.

A számvevők előszeretettel jelentenek be költségtérítési igényt a fizetésük mellett potom pénznek minősülő összegekre, 20 és 50 eurókra.

A reprezentációs költségekkel sem bánnak csínján: Lehne például 476 eurót számolt fel egy szeptemberi vacsoráért a munkatársaival, a belga Annemie Turtelboom pedig 352 eurót egy júliusi „ötletbörze-vacsoráért”. A meghívottak személyazonossága azonban sosem derült ki, pedig minden 200 eurónál többe kerülő étkezésnél elvileg tudatni kell, kire és mire megy el a költségvetési pénz.

A magyar tag sem röstelli benyújtani a számlát különböző, a Libération számára megfoghatatlan tevékenységekre. Pelczné Gáll Ildikó 1300 euróért készített egy videót az ’56-os magyar forradalomról. Hogy mi köze ennek az Európai Számvevőszéknek, az nem derült ki.

A számvevők számára sofőrrel biztosított luxusautók használata szintén kérdéseket vet fel. A tagok valóban sokat használják ezeket magáncélra, méghozzá a lehető legtörvényesebben, mivel az ESZ megelégszik azzal, hogy havonta száz eurót levonjon a tagok fizetéséből, hogy fedezze a korlátlan használat költségeit.

Rovatok