Index Vakbarát Hírportál

Barbados elhagyta az angol királynőt

2021. november 30., kedd 07:21

Több mint 400 évvel azok után, hogy egy angol hajó kikötött, kapitánya pedig I. Jakab király nevében kisajátította a szigetet, II. Erzsébet királynőt „leváltják” az államfői tisztségéről. Barbados államformája november 30-tól a köztársaság.

A karibi sziget ugyan 1966-ban már elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától, mind a mai napig azonban a mindenkori brit uralkodó, jelenleg II. Erzsébet volt a címzetes államfő, ugyanúgy, mint más korábbi brit gyarmaton, például Jamaicában és Ausztráliában.

Barbadoson a királynőt Sandra Mason köztársasági elnök váltja fel, akinek szerepe jobbára jelképes az ország tényleges irányítója, Mia Mottley kormányfő mellett. Masont, a jelenlegi főkormányzót és a királynő Barbadosra kinevezett képviselőjét a barbadosi törvényhozás választotta meg.

A Buckingham-palota tiszteletben tartja Barbados döntését, de a tartós barátságot hangsúlyozó nyilvános nyilatkozatok mögött némi nyugtalanság fedezhető fel.

A walesi herceg a királynő képviselőjeként, de egyben a királynő utódjaként, a Nemzetközösség vezetőjeként is Barbadosra repült a hétfői ceremóniára, elvégre Barbados továbbra is a Nemzetközösség tagja marad.

The Prince of Wales has arrived in #Barbados ahead of celebration events to mark Barbados' transition to a Republic within the Commonwealth.

HRH is greeted by a Guard of Honour and the National Anthems are played. pic.twitter.com/TsD3dSh1QB

— The Prince of Wales and The Duchess of Cornwall (@ClarenceHouse) November 29, 2021

Károly hercegnek – a protokoll szerint – nem kellett volna Barbadosra utaznia. Jelenléte azonban az egység üzenetét tolmácsolja, és azt igazolja, hogy Barbadost az uralkodói ház nem kezeli (le) félredobott partnerként. De nincs mit csűrni-csavarni, ez egy szakítás, egy alkotmányos szétválás – jegyezte meg a BBC.

Szakítás a gyarmati múlttal

Bridgetown azonban nem Londonnal szakít, hanem a leigázás korszakával.

A republikanizmus már egy ideje dübörög Barbadoson, bár erről a helyeik nem sokan tudnak.

„Itt volt az ideje, hogy teljes mértékben magunk mögött hagyjuk gyarmati múltunkat” – nyilatkozta a brit közszolgálati médiumnak adott terjedelmes interjújában a barbadosi kormányfő.

Mia Mottley szerint a köztársasággá válás az önbizalom erősödésének és az érvényesülésnek a lehetősége a sziget számára. A gyarmati örökség egyes aspektusainak lebontása nem „ellentétes vagy ellenséges”. Azt mondta: tiszteli a királynőt, de eljött az ideje egy újfajta kapcsolatnak az Egyesült Királysággal, amiben a két ország szoros partner marad.

Mottley kiemelte a Károly herceggel való személyes barátságát. A közelmúltban a glasgow-i klímacsúcson találkoztak, és akkor adta át a meghívást, amit a walesi herceg örömmel elfogadott.

„Hiszünk benne, és végtelen tiszteletet érzünk iránta” – mondta a barbadosi kormányfő. „Ő egy olyan ember, aki megelőzte a korát.”

Károly herceg a bókot a válási ceremónián mondott beszédében viszonozza. Nehéz azonban elképzelni, hogy nem érez némi szomorúságot, amint utoljára tisztelegnek a királynő zászlaja előtt.

A barbadosiakat nemigen érdekli a politikai változás

„Nem vagyok tisztában azzal, hogy ez engem, egy hétköznapi barbadosit hogyan érint” – mondta a 34 éves Dianne King, aki humánerőforrás-menedzserként dolgozik. „A felelős tisztségviselő a miniszterelnök, akkor mi az elnök szerepe?”

Ő volt az egyetlen, aki szóba állt az újságírókkal. Nem tudnak eleget ahhoz, hogy nyilatkozzanak – hárították a Reuters kérdéseit több mint tucatnyian, akiket a hírügynökség tudósítója arról faggatott, hogy mit várnak a köztársaság létrejöttétől.

Az államforma változása természetesen nem befolyásolja a szigetország kereskedelmét vagy gazdasági helyzetét. Barbados gazdaságának kulcsfontosságú elemét, az idegenforgalmat inkább a járvány okozta korlátozások nyomorítják.

A járvány következtében jelentkező ellátási zavarok pedig az árakat hajtották fel egy olyan országban, ahol a fogyasztási cikkek behozatalának magas költségei miatt a megélhetés mindig is drága volt.

„Azt hiszem, mindenki jobban aggódik a dollárja miatt” – mondta Laurie Callender, 43 éves informatikai szakember.

Az államfői szerep Barbadoson nagyrészt jelképes. A kormányépületekben eddig Erzsébet királynő bekeretezett portréi függtek. Az uralkodóról neveztek el egy kórházat is. A rendőrség, a postai dolgozók és a börtönőrök mindannyian koronás jelvényt viseltek az egyenruhájukon.

Ennek nagy része mostantól megváltozik.

(Borítókép: A barbadosi zászló lobog a parlament épületén 2021. november 17-én. Fotó: Joe Raedle / Getty Images)

Rovatok