Index Vakbarát Hírportál

Gondolkodnak az eddig elképzelhetetlenen, jöhet a mindenkinek kötelező oltás

2021. december 1., szerda 06:49

A bécsi parlament december 6-án tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amely szerint 2022 februárjától mindenkinek kötelező felvennie a koronavírus elleni oltást, aki bejelentett lakóhellyel rendelkezik Ausztriában, a CNN honlapja pedig hangzatos című cikkben számol be arról, hogy a példa nyomán egyre több országban vetődhet fel a kötelező oltás előírásának az ötlete. 

Az amerikai hírtelevízió rendkívüli lépésként aposztrofálja a döntést, ami némiképp érthető, hiszen kötelező oltást olyan autoriter rezsim sem rendelt el, amilyen például Kína, amelynek délkeleti nagyvárosából, Vuhanból a koronavírus-járvány világhódító útra indult. A kötelező oltás felé az első lépést egyébként több európai ország is megtette azzal, hogy a moziktól az éttermeken át a koncerthelyszínekig oltási igazolvány bemutatásától tette függővé a belépést a közösségi terekbe, de oltási igazolvány kell ahhoz is, hogy valaki tömegközlekedési eszközökön utazhasson, vagy – mint Olaszországban – hogy egyáltalán dolgozhasson.

Hasonlóról döntött Franciaország, Németország és Olaszország is, és van is kedvező hatása, azóta ugyanis, hogy hatályba lépett az intézkedés, Olaszországban például

tömegével rohannak beoltatni magukat a fiatalok, csak rá kellett jönniük, oltási igazolvány kell ahhoz, hogy belevethessék magukat az éjszakai életbe

– magyarázta a CNN-nek Roberto Burioni, a milánói San Raffaele Egyetem virológusprofesszora. Hozzáfűzte, így sikerült elérni, hogy a fiatalok között 83 százalékos legyen a teljes átoltottság, amely korosztálytól függetlenül most 73 százalékon áll.

Ami Ausztriát illeti, a Profil hetilap megbízásából készített felmérés szerint

az ország lakóinak összesen 60 százaléka helyesli a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét,

legalábbis összesen ilyen arányban válaszoltak úgy, hogy „teljességgel helyénvaló” (42 százalék) vagy „inkább helyénvaló” (18 százalék) az erről szóló döntés. Azoknak az osztrákoknak az aránya, akik teljességgel vagy inkább elutasítóak, mindössze 30 százalék körül mozog. 

Ausztrián kívül máshol – így Magyarországon – eddig jellemzően csak egészségügyi dolgozóknak, pedagógusoknak és állami alkalmazottaknak kell kötelezően beoltatniuk magukat, mindenkinek nem. 

Az EUractiv eközben emlékeztet, hogy a törvénytervezet szerint azokat, akik nem oltatják be magukat, az önkormányzati hatóságok idézik be. Ha ezt valaki kétszer figyelmen kívül hagyja, jön a 3600 eurós (átszámítva hozzávetőlegesen 1,31 millió forintos) pénzbírság, azokat pedig, akikről kiderül, hogy veszélybe sodornak másokat az oltatlanságukkal, 7200 eurós (átszámítva 2,62 millió forintos) pénzbírsággal sújtják. 

Ausztria egyébként még azelőtt döntött a kötelező oltásról, hogy a koronavírus új szupermutánsának kikiáltott omikron-variánsa elkezdett volna terjedni a világon. Valószínűleg ez adta az utolsó lökést Németország leendő kancellárjának, Olaf Scholznak – szivárogtatta ki a Reuters – ahhoz, hogy kedden egy Angela Merkellel tartott zárt körű találkozón kijelentse, támogatja, hogy Németországban mindenkinek kötelezővé tegyék

a koronavírus elleni oltást.

(Borítókép: JOE KLAMAR / AFP)

Rovatok