Index Vakbarát Hírportál

December 11-ig marad a teljes lezárás Ausztriában

2021. december 1., szerda 13:34

A korábban tervezettnek megfelelően december 11-ig meghosszabbították az egészségügyi zárlatot szerdán Ausztriában, mivel az intézkedések ellenére nagyon megemelkedett a koronavírus okozta új fertőzések száma.

Egy parlamenti bizottság kedden jóváhagyta az országban november 22-én kezdődő, negyedik országos járványügyi zárlat meghosszabbítását

– jelentette szerdán az APA osztrák hírügynökség. A parlamenti bizottsági döntésére azért volt szükség, mert egyes járványügyi intézkedéseket csupán tíz napra lehet elrendelni. A rendelkezés szerint csütörtöktől az alapvető fontosságú üzleteknek, amelyek eddig este 9 óráig nyitva tarthattak, este 7 órakor be kell zárniuk. A szabályok ugyanakkor lehetővé teszik a karácsonyfa-árusítást.

A kormány azzal indokolta az egészségügyi zárlat meghosszabbítását, hogy megnőtt a koronavírussal összefüggő halálesetek száma, a súlyosan érintett régiók kórházai pedig arra figyelmeztettek, hogy az intenzív osztályok elérik kapacitásuk határát. A hatóságok korábban azt ígérték, hogy első európai országként február 1-jétől kötelezővé teszi a védőoltást.

A most elrendelt zárlat értelmében az emberek csak meghatározott okokból hagyhatják el otthonukat, élelmiszert vásárolhatnak, orvoshoz mehetnek vagy sportolhatnak. A bölcsődék és az iskolák nyitva maradtak azok számára, akiknek szükségük van rájuk, de a szülőket arra kérték, hogy amennyiben lehetséges, tartsák otthon a gyermekeket.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár november közepén még azt prognosztizálta, hogy a lezárás tíz napig tart majd, és legfeljebb újabb tíz nappal meghosszabbíthatják, de az oltottak és a gyógyultak számára bevezetett korlátozások legkésőbb december 13-án véget érnek.

Az ország hétnapos fertőzöttségi rátája csökkenni kezdett. Kedden 894,2 eset jutott százezer lakosra, szemben a zárlat kezdetének napján tapasztalt több mint 1100 esettel. Az oltatlanok számára már ezen a héten bevezettek korlátozásokat, ám a fertőzöttek száma ennek ellenére sorra megdönti a napi rekordokat. A két legsúlyosabban érintett tartományban, Salzburgban és Felső-Ausztriában már korábban elrendelték a lezárást.

Ausztriában Nyugat-Európához képest viszonylag alacsony a beoltottsági arány, a lakosság alig 67 százaléka van teljesen beoltva.

(Borítókép: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok