Index Vakbarát Hírportál

Egy felmérés szerint Bécs a legbarátságtalanabb nagyváros

2021. december 1., szerda 14:52

A Bécsben élő és dolgozó külföldiek szerint az életminőség kiemelkedő az osztrák fővárosban, a helyiek azonban rendkívül barátságtalanok. Budapesten a magyar nyelv elsajátítása okozza a legnagyobb gondot a külföldieknek.

Nagyra értékelik a Bécsben élő külföldiek az osztrák főváros szabadidős lehetőségeit, tömegközlekedését és egészségügyi rendszerét, derül ki az Expat City Ranking 2021 című felmérésből, amiről a Die Presse számolt be szerdán.

Expatoknak hívják azokat a magasan kvalifikált külföldi munkavállalókat, akik életvitel-szerűen, több évre települnek át egy országba. Az InterNations által több mint tizenkétezer külföldi dolgozó megkérdezésével készített kutatás szerint a világ 57 nagyvárosa közül Bécs végzett az első helyen az életminőség tekintetében,

az összesített listán azonban csak a tizennegyedik lett.

Az osztrák fővárosnak van ugyanis egy szépséghibája az ott élő és dolgozó külföldiek, azaz expatok szerint: a megkérdezettek 43 százaléka azt mondja, a bécsiek valamennyire, 39 százaléka szerint kifejezetten barátságtalanok a külföldiekkel.

A barátságosságindexen Bécs az utolsó helyen végzett. A felmérés szerint a helyiek távolságtartó és morcos természete az oka annak, hogy az expatok 28 százaléka szerint nehéz beilleszkedni a helyi kultúrába, 44 százalék szerint pedig nehéz új barátokat szerezni.

Az InterNations összesített listáján az expatok számára legjobb város Kuala Lumpur, a legrosszabb Róma. Budapest 32. az összesített listán. A magyar főváros életminőség tekintetében összességében a 35., szabadidős lehetőségek és időjárás terén a 18., a tömegközlekedésben szintén a 18., a biztonság és politika terén a 41., az egészség és környezet terén az 51. helyen végzett.

A helyiek barátságosságát vizsgáló listán Budapest a 39., a helyi nyelv elsajátításának egyszerűségét tekintve pedig 56. a listán, csak Tokiót előzi meg.

Rovatok