Index Vakbarát Hírportál

Házilag kotyvasztott vakcinával oltottak a lübecki repülőtéren, a rendőrök közbeléptek

2021. december 1., szerda 08:44

Utólag kiderült: 107 embert oltottak be a németországi repülőtér terminálján berendezett illegális oltóponton egy ismeretlen összetételű, hatóságilag sosem engedélyezett koronavírus elleni vakcinával – a rendőrök közbelépéséig.

Megérkezésük után nyomban lefoglalták az ampullákat, a fecskendőket és azokat a listákat, amelyeken feljegyezték, hogy kiket oltottak be aznap, továbbá azonosították a jelenlevőket.

Rengetegen álltak sorba a Covid–19-vakcináért – jelentette első tudósításában a Deutsche Welle. Akkor még úgy tudták, hogy körülbelül 50 oltást adtak be a hatóság kiérkezéséig.

A rendőrök egy füles nyomán vonultak a helyszínre, a lübecki légikikötő földalatti utasfelvételi csarnokába, ahol százötvenen vártak türelmesen a sorukra, további nyolcvanan pedig a terminál előtt gyűltek össze.

Az oltóközpontnak elnevezett intézményt haladéktalanul bezáratták.

A repülőtér tulajdonosa Winfried Stöcker milliomos orvos és vállalkozó, aki már márciusban elújságolta a német médiának, köztük a Spiegelnek, hogy kifejlesztette a koronavírus házi készítésű ellenszerét.

Ez azonban még nem jogosítja fel a beadására is. Az engedély nélküli oltási kampány ugyanis a német gyógyszertörvény szerint bűncselekménynek minősül.

Stöcker a szabályozó hatóságokkal való együttműködés nélkül fejlesztette ki vakcináját. Az oltóanyagot magán és mintegy 100 önkéntesen tesztelte. Ezek után azt állította, hogy vakcinájának hatásossága 97 százalékos, és nagy mennyiségben reprodukálható.

Az orvosszakértők ezzel szemben azt állítják, hogy a vállalkozó-orvos több biztonsági lépést is mellőzött, a szabályozó hatóságokat pedig nem tájékoztatta kutatásáról.

A vakcinafejlesztés a szabályok betartása nélkül törvényellenes

A lübecki rendőrség és az ügyészség közös közleményben közölte, hogy négy – egy 81, 80, 74 és 61 éves – férfi ellen nyomoznak a gyógyszertörvény 96. szakaszának megsértésének a gyanújával, ami a nem engedélyezett gyógyszerek előállítására és alkalmazására vonatkozik.

A rendőrség nem fedte fel a gyanúsítottak személyazonosságát, a Bild azonban arról számolt be, hogy a vakcinát kifejlesztő férfi Winfried Stöcker, egy lübecki orvos és vállalkozó, aki nyilvánosan állította, hogy elkészítette saját Covid-vakcináját, és aki a város repülőterének tulajdonosa. Történetesen 74 éves, mint a gyanúsítottak egyike.

Stöcker az Euroimmun laboratóriumi diagnosztikai vállalat alapítója, amit négy éve több mint 1 milliárd euróért adott el – írta a Vice.

Miután Stöcker azzal az állításával került a címlapokra, hogy saját maga fejlesztette ki a Covid-vakcinát a német gyógyszerfelügyelet, a Paul Ehrlich Intézet jóváhagyása nélkül, a gyógyszertörvény megsértésének gyanúja miatt indult nyomozás ellene.

Az orvos ígéretet tett a hatóságoknak, hogy nem alkalmazza tovább a vakcinát hivatalos engedély nélkül.

A jóváhagyás nélküli oltás receptjét azonban közzétette a neten, hogy mások számára is hozzáférhető legyen. Azt állítja, hogy azóta húszezer embernek adták be Németország-szerte.

Szerinte semmi rosszat nem tett a reptéri akcióval. A nem engedélyezett oltásokat beadó orvosok „joga kikeverni egy olyan anyagot, amelyről úgy gondolják, hogy segít az embereken” – idézte a Bild.

„Populista szérum”

Stöcker személyesen nem oltott be senkit a repülőtéren. Védőügyvédje, Wolfgang Kubicki szerint semmi rosszat nem tett – jelentette a helyi Lübecker Nachrichten.

A gazdag vállalkozó azonban nem csak a vakcinafejlesztés okán került a címlapokra. Korábban idegengyűlölő kijelentései és a német szélsőjobboldali AfD pártnak adott nagy összegű adományai miatt szerepelt a hírekben.

Amellett, hogy tulajdonosa a lübecki repülőtérnek és saját légitársaságának, megvásárolt egy történelmi áruházat a keleti Görlitzben, amely Wes Anderson filmjének, A Grand Budapest Hotelnek címadó díszlete volt.

„Ennyi külföldi menekültet nem látok szívesen” – ezzel az indokkal mondott le 2014-ben egy jótékonysági koncertet a menekültek számára, amit épp a görlitzi áruházban tartottak volna.

Stöcker a jelek szerint „populista szérumként” kívánta eladni házi készítésű vakcináját, amely a Pfizer által használt mRNS-technológiánál sokkal jobban hangzik az oltásszkeptikusok számára – mondta az Amadeu Antonio Alapítvány, egy német antirasszista csoport kutatója a Vice Newsnak.

Ajánlata „a vaxszkeptikus […] mozgalom bizonyos részeihez szól, akik bizalmatlanok az állami intézményekkel és az új mRNS-technológiával szemben” – véli Nicholas Potter. „Képes volt oltóanyagát populista szérumként bemutatni legalább néhány, egyébként kétkedő oltásellenes számára.”

Németországban az egyik legalacsonyabb az oltottsági arány Nyugat-Európában. A lakosság csupán 68,4 százaléka teljesen átoltott, miközben az országot a járvány negyedik hulláma sújtja.

(Borítókép: Winfried Stöcker 2019. március 11-én. Fotó: Carsten Rehder / picture alliance / Getty Images)  

Rovatok