Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország meghosszabbította a belépési tilalmat a belarusz határ mentén

2021. december 1., szerda 10:19

Lengyelországban érvénybe lépett szerdán a belépési tilalom meghosszabbítása a belarusz határtérségben, az intézkedést a belügyminiszter rendelte el március 1-ig a bevándorlási válság miatt.

A kedden a parlamentben sürgősségi eljárásban megszavazott jogszabály alapján kiadott miniszteri rendelet részben helyettesíti a határtérségre vonatkozó rendkívüli állapot intézkedéseit, amelyeket szeptember elején vezettek be. A rendkívüli állapot éppen kedden ért véget.

A belépési tilalom alól most is többféle kivétel van a nem a térségben élők számára is, például szükséges ügyintézés, munkavégzés esetén. Civilek számára viszont tilos a fegyverviselés a határsávban. Továbbá megszabott elvek szerint, a határőrség engedélye alapján dolgozhatnak ezentúl a határ mentén újságírók, őket az eddigi rendkívüli állapot teljesen kizárta onnan.

A Belarusszal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. A belarusz-lengyel határon a külföldiek többször próbáltak tömegesen átjutni, miközben a közelben lévő belarusz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.

(via MTI)

Rovatok