Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter pártja lépne a Fidesz helyére az Európai Néppártban

2021. december 2., csütörtök 13:59 | aznap frissítve

A konzervatív pártcsalád elnöke, Donald Tusk volt lengyel kormányfő tárt karokkal várja a formálódó magyar ellenzéki politikai alakulatot.

Csatlakozni akar a vezető európai konzervatív pártcsaládhoz, az Európai Néppárthoz (EPP) az a párt, amelynek megalakításán Márki-Zay Péter dolgozik – derült ki azon a varsói sajtótájékoztatón, amelyet a magyarországi ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje tartott csütörtökön Donald Tuskkal, az Európai Néppárt (EPP) és a lengyelországi ellenzéki Polgári Platform (PO) elnökével.

Márki-Zay Péter korábban a 168 Órának adott interjújában beszélt arról, hogy az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom ugyan nem alakul párttá, de még a 2022. áprilisi magyarországi parlamenti választás előtt létrejöhet egy kereszténydemokrata politikai alakulat a Pálinkás József fémjelezte Új Világ Néppártból, a Gémesi György-féle Új Kezdetből, illetve jobboldali polgármesterekből, volt miniszterekből, nagykövetekből és értelmiségiekből. 

Egy tisztességes jobboldali pártot fogunk csinálni, amelynek az Európai Néppártban a helye

– mondta erről. Méltatta, hogy egy szociáldemokratákból, liberálisokból és nemzeti radikálisokból álló összefogás áll mögötte, „mi, konzervatívok” mögött, és a lengyel ellenzék figyelmébe ajánlotta a magyarországihoz hasonló ellenzéki összefogást.

Márki-Zay Péter pártja a Fidesz helyét akarja átvenni az EPP-ben. Orbán Viktor pártjának tizenkét EP-képviselője márciusban hagyta el az EPP európai parlamenti frakcióját, aztán kilépett a konzervatív pártcsaládból is.

Azóta Orbán Viktor egy új jobboldali EP-frakció megalakításán dolgozik a Jarosław Kaczyński, illetve Mateusz Morawiecki miniszterelnök vezette, Lengyelországban kormányzó PiS, a volt olasz belügyminiszter, Matteo Salvini fémjelezte Liga, a spanyol Vox, az osztrák Szabadságpárt, illetve a Marine Le Pen-féle francia Nemzeti Gyűlés (RN) politikusaival, és épp szerdán derült ki, hogy a képviselőcsoport álmából egyelőre semmi nem lesz, mert épp a PiS hátrált ki az elképzelés mögül. Erről Márki-Zay Péter azt mondta, világos, hogy Orbán Viktor az orosz elnök, Vlagyimir Putyin érdekeit szolgálja, ebben pedig Matteo Salvini és a többiek támogatják. 

Márki-Zay Péter az október 17-én véget érő előválasztáson lett a magyarországi ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Demokratikus Koalíció jelöltjét, Dobrev Klárát győzte le 371 560 szavazattal 283 677 voks ellenében. Ő Orbán Viktor miniszterelnök fő kihívója, a mögötte álló pártok – az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az LMP, a Jobbik és a Momentum – egyike sem az EPP-ben politizál az európai politikai színtéren. 

Egy újságírói kérdésre Márki-Zay Péter beszélt arról is, hogy megérti az Európai Unió Bíróságán született főtanácsnoki indítványt arról, hogy lehet jogállamisági feltételek teljesüléséhez kötni a tagországoknak járó támogatások kifizetését, de ő az Európai Tanács hat tagjával és négy EP-frakció vezetőjével tartott találkozóin is mindenkit kért, hogy ne a magyar embereket sújtsák a pénzmegvonással, a támogatást kapják meg az önkormányzatok.

Ami a párhuzamokat és a különbségeket illeti, a politikus azt mondta, hogy amíg a két ország 2004-es csatlakozása óta

ám a fő probléma szerinte így is a korrupció, amire példaként felidézte, hogy a miniszterelnök veje, Tiborcz István és egykori iskolatársa, Mészáros Lőrinc is milliárdos lett, utóbbi Magyarország leggazdagabb embere.

Donald Tusk a maga részéről úgy fogalmazott, várja Márki-Zay Péter pártját az Európai Néppártba.

Hasonló tapasztalatunk van. Ellopják a pénzünket és az álmainkat. Meg kell állítani az európai politikusok közeledését Vlagyimir Putyinhoz, és követni kell a magyar ellenzéki előválasztás példáját

– mondta a lengyel politikus.

Donald Tusk 2007-től 2014-ig lengyel kormányfő, a Polgári Platform (PO) elnöke, 2014-től 2019-ig az Európai Tanács elnöke volt. 2021 júliusában tért vissza a lengyel politikába azzal a felkiáltással, hogy „a gonosz uralja Lengyelországot”, és küzdeni kell ellene. A gonosszal a politikus a Fidesz jelenlegi fő szövetségesére, a PiS-re célzott. Márki-Zay Péter csütörtökön korábban Varsóban találkozott a PO másik vezető politikusával, Radosław Sikorski volt lengyel külügyminiszterrel is.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok