Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin és Joe Biden képtelen megállapodni egymással

2021. december 3., péntek 15:06

Videókonferencia keretében készül tárgyalni egymással Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök, ám az időpontról még mindig nem tudtak megállapodni.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint december 7-ei dátum is felvetődött, de egyelőre nem jutottak dűlőre a végleges időponttal kapcsolatban, sőt a szóvivő elmondta, hogy több más kérdésben sincs egyetértés, így például a delegációk összetételét illetően sem.

Korábban Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, Moszkva bízik benne, hogy a két elnök tárgyalása mielőbb megvalósul. Dmitrij Peszkov kitért Szergej Lavrov orosz és Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtöki stockholmi találkozójára is.

Ez jó alkalom volt arra, hogy a felek tisztázzák egymás között Oroszország és az Egyesült Államok sok kérdésben eltérő álláspontját

– mondta Peszkov.

Lavrov és Blinken az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának ülése alkalmával találkozott a svéd fővárosban. Az orosz külügyminiszter utóbb azt mondta, hogy a találkozó „meglehetősen szakszerűnek” bizonyult, többek között Ukrajnát illetően is. Az amerikai diplomáciai vezetője őszintének nevezte a beszélgetést, amely, mint mondta, nem fajult vitává.

A lehetséges találkozóról korábban az Index is beszámolt, Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes akkor azt mondta, hogy a virtuális csúcs gyakorlati előkészítése előrehaladott szakaszban van.

Vlagyimir Putyin és Joe Biden az év vége előtt videókonferencia keretében, a jövő év elején pedig személyesen is találkozik. A két vezető eddigi egyetlen csúcstalálkozóját az idén június 16-án Genfben tartották meg.

Rovatok